07
jun
Utrinki iz Dneva očarljivih rastlin

V petek, 27. maja 2016, sta bila očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že petič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se je ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.
V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letih 2012, 2013 in 2015 je dogodek potekal v svetovnem merilu, ko je v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji potekalo do 950 dogodkov, povezanih s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V Sloveniji je Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letih 2014 in 2016.
V Sloveniji je, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2016 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami (Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo študentov biologije, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Osnovna šola Stična, Inšitut S.U.R.F., Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Zavod Parnas, Triglavski narodni park), ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom, organiziralo več dogodkov.
Osrednji slovenski dogodek je potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 27. 5. 2016, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je obiskalo preko 750 osnovnošolcev in gimnazijcev, večinoma v organiziranih skupinah iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo posameznih obiskovalcev. Dogajanju na stojnicah sta v Biološkem središču sledila še kulinarična delavnica »Uporaba fermentiranih izdelkov pri pripravljanju vsakodnevnih obrokov« in predavanje prof. dr. Marine Dermastia »Prehranska varnost kot izziv 21. stoletja – ali kje se je zalomilo?«. Dogodki pa so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Maribor, Trenta, Raščica).

Fotoutrinki 2016:

