NIB

MORS - Strokovno svetovanje in ukrepanje v primeru napada z orožji ali sredstvi za množično uničevanje ter s klasičnimi sredstvi.

Koordinator projekta: doc. dr. Tina Eleršek

Trajanje: 1.1.2020 - 31.12.2025

V okviru zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami NIB izvaja:

•    strokovno svetovanje in ukrepanje v primeru napada z orožji ali sredstvi za množično uničevanje ter s klasičnimi terorističnimi sredstvi
•    skupaj s Fitosanitarno upravo RS NIB izvaja nadzor nad povzročitelji rastlinskih bolezni, izvaja toksikološke teste in detekcijo toksikantov v vodi, zemlji in živilih.

V povezavi s potencialno toksičnimi cianobakterijskimi cvetovi smo v 2021 izdelali interaktiven zameljevid ogroženih območij v Sloveniji. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo si namreč poleg vrhunske znanosti prizadevamo tudi za okolju prijazne storitve, ki bi bile koristne in uporabne tudi za vse državljane. S tem namenom smo v začetku leta 2022 javnosti prvič predstavili našo okolju in uporabnikom prijazno storitev; spletno platformo Ciano SLO. To platformo sestavlja osrednja spletna stran www.ciano.si in tri priljubljena družbena omrežja, kjer tedensko podajamo zanimive in aktualne informacije. Razrast cianobakterij je naraven pojav, vendar pa s podnebnimi spremembami ta pojav v svetu postaja pogostejši in bolj razširjen. Vsi zainteresirani na spletno platformo naložijo fotografije s sumljivih območij, ki jih v najkrajšem možnem času vzorčimo, analiziramo v laboratoriju in preverimo, kakšen je potencial za prisotnost strupenih cianobakterij. Vsi rezultati so nato dostopni v obliki interaktivnega zemljevida ogroženih območij s semaforjem tveganja. Poleg tega na platformi Ciano SLO prebivalce informiramo o cianobakterijah kot nepogrešljivem delu vodnega ekosistema in o problematiki strupenih cianobakterij ter jim podajamo informacije za lažje prepoznavanje tveganja in zaščite v njihovem okolju. Na ta način pomembno in aktivno prispevamo k osveščanju in zdravju ljudi, ohranjanju in varovanju okolja ter ekosistemskih storitev, ki jih imajo slovenski potoki, reke in jezera.