Vlado Malačič

Prof. dr. VLADO MALAČIČ

znanstveni svetnik

Telefon:

+386 (0)5 9232 904

Elektronski naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Interesna področja:

Dinamika obalnih voda

Fizikalna oceanografija obalnih voda


 

 

   

 

KRATEK ŽIVLJENJEPIS

Prof. dr. Vlado Malačič, rojen leta 1958 v Kopru, Slovenija, je izkušen na področju obalne oceanografije in je bil vpleten v nacionalna in mednarodna križarjenja v Tržaškem zalivu in severnem Jadranu (Alpe Adria križarjenja, EU projekt Paloma, 'CARPET' križarjenje s plovilom 'Urania' leta 2014 v severnem Jadranu (Italija-Slovenija). Diplomiral iz fizike (splošna smer) leta 1981 na Fakulteti za matematiko in fiziko in magistriral leta 1989 iz mehanike na Fakulteti za matematiko in mehaniko) na Univerzi v Ljubljani), ko je študiral numerično modeliranje 1-D modela površinske mešane plasti na Univerzi v Liège-u v Belgiji. Doktoriral iz fizike leta 1993 na Univerzi v Zagrebu (Hrvaška). Kot fizikalni oceanograf neprekinjeno sodeluje z morskimi ekologi na inštitutu, kot tudi s fizikalnimi oceanografi na drugih univerzah in inštitutih v tujini. Decembra leta 2000 je pridobil naziv znanstvenega svetnika.

 

Bil je večkrat nagrajen z udeležbo na poletnih šolah (npr. v Cambridge-u v Angliji, v Benetkah ter v Trstu) in delovnih srečanjih iz fizikalne oceanografije, prejel je enoletno po-doktorsko štipendijo Mednarodnega centra za teoretično fiziko v Trstu. Bil je gostujoči raziskovalec na Dartmouth College, ZDA (ONR projekt Prof. B. Cushman-Roisin-a), v Laboratoriju 'Coriolis' v Grenoblu (prof. d. G. C. D’Hiéres), v Laboratoriju za dinamiko tekočin (vodja: Prof. G. J. van Heijst) na Fakulteti za fiziko na Univerzi v Eindhovenu (Nizozemska), kot tudi v Oddelku za oceanografijo na Australian Defense Force Academy v Canberri (prof. H. Wang). V poslednjih desetletjih je vodil projekte s področja numeričnega modeliranja plimovanja Jadranskega morja, kot tudi projekte dinamike tekočin v majhnem merilu, povezane z disperzijo odplak v obalnih morjih.

 

Bil je član ‘Technical Group of Coordinated Adriatic Observing System’, je član Mednarodnega centra za Sredozemske raziskave (C.I.E.S.M), član American Meteorological Society, član European Geophysical Society, tudi član Izvršnega odbora Slovenske zveze za geodezijo in geofiziko, kot tudi član Nacionalnega odbora Medvladne oceanografske komisije (IOC) pri Nacionalni komisiji za UNESCO. Kot izredni profesor za fiziko je predaval mehaniko in dinamiko tekočin, predava Oceanografijo in meteorologijo na Fakulteti za pomorstvo Univerze v Ljubljani. Na Fakulteti za matematiko in fiziko predava Fizikalno oceanografijo in na Univerzi v Novi Gorici na Fakulteti za znanosti o okolju vodi predmet Oceanografija in varovanje priobalnega morja. Od leta 2009 vodi raziskovalno enoto Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo. Postavil je Nacionalni oceanografski podatkovni center, ki je registriran pri IOC-UNESCO. .

 

Je predstavnik Slovenije v Sredozemski operativni mreži globalnega oceanografskega opazovalnega sistema MONGOOS (Mediterranean Operational Network for the Global Ocean Observing System) in predstavnik v Evropski opazovalni mreži EUROGOOS (European Global Ocean Observiing System). Vodil je slovenski del regionalnega ADRICOSM projekta, ki je obsegal križarjenja in modeliranje cirkulacije, bil je vpleten v EU projekt MFSTEP (modeliranje cirkulacije Jadrana s plimovanjem), vodil je nacionalne dejavnosti, ki so povezane z operativno oceanografijo in oceanografskimi podatki (ADRICOSM-EXT (IOC-UNESCO), EU projekt SeaDataNET, EU projekti ‘MyOcean’). Vodil je EU Phare CBC projekt za čezmejno izmenjavo podatkov z Italijo, s katerim je bila postavljena oceanografska boja leta 2002. V letih 2006-2007 je vodil INTERREG III -A projekt Italija-Slovenija ‘ISMO’ (Information System about the Marine Environment in the Gulf of Trieste), ki je postavil informacijski sistem okoli podatkov oceanografske boje Vide (http://www.nib.si/mbp/sl/buoy/data). Od leta 2006 dalje je bil član nacionalne medresorske komisije za plinske terminale. Do leta 2014 je vodil nacionalni aplikativni raziskovalni projekt (tri leta, vrednost 340.000 €) ‘Vpliv cirkulacije v široko odprtih zalivih in pomorskega prometa na transport sedimenta’ z mednarodnimi partnerji. 

 

 

SODELOVANJA

 

Projekti

 

ISMO - Informacijski Sistem o stanju Morskega Okolja v Tržaškem zalivu

Obalna oceanografska postaja - Piran

PHARE Sistem za neprekinjeno čezmejno izmenjavo ekoloških in oceanografskih podatkov

ADRICOSM - Adriatic sea integrated coastal zone management system

MFSTEP - Mediterranean Forecastin System Toward Environmental Predictions

MAMA - Mediterranean network to Assess and upgrade Monitoring and forecasting Activity in the region. MAMA is a first step of a process aiming at a basin scale cooperation to establish an ocean observing system in the region within the framework of the GOOS-Global Ocean Observing System.

Tsunami na Jadranu - Simulacija širjenja tsunamija, ki bi se generiral zaradi potresnega sunka pred Barom v Črni Gori, kjer je potresno aktivno območje.

 

 

RAZISKOVALNO PODROČJE

Dinamika obalnih voda, fizikalna oceanografija obalnih voda.

 

   

 

DRUGE AKTIVNOSTI

Pedagoško delo

 

Tretjinsko dopolnilno delovno razmerje na Fakulteti za pomorstvo in promet, Univerza v Ljubljani, predavatelj dinamike pri predmetu: Mehanika in hidrodinamika, Visokošolski program ladijsko strojništvo. 

 

Član Izvršilnega odbora Slovenske zveze za geodezijo in geofiziko. 

 

 

 

IZBRANE (NOVEJŠE) OBJAVE

 

    Povezava na Cobiss