Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018

14 nov
Velika nagrada Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2018 je prejel prof. dr. Andrej Blejec, matematik in biostatistik, pionir interdisiplinarnega raziskovanja.

Znanstveno raziskovalna kariera prof. Blejca je že v samem začetku zajadrala v nestandardne vode, saj je bil pionir interdiciplinarnega raziskovanja. Kot matematik si je kot prvo zaposlitev izbral delo na Inštitutu za biologijo, ki je bilo v tistem času izključno domena biologov. Že od začetka službovanja pa je bil vključen tudi v pedagoški proces.

Prof. Blejec je vrhunski znanstvenik in raziskovalec na področju biostatistike z izjemno odmevno bibliografijo. Ta obsega 64 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, ki so bili citirani več kot 1600-krat in prispevajo k njegovemu visokemu h-indeksu 22. Je član uredniških odborov revij s področja biostatistike. Vsako leto organizira mednarodno konferenco Applied statistics, ki je vedno zelo obiskana. V vsej svoji raziskovalni karieri je interdiciplinarno povezoval statistiko z vedami o življenju in pri tem sodeloval z raziskovalnimi skupinami s področij ekologije, agronomije, biologije raka in v zadnjih letih vse povezal na ravni sistemske biologije. Kot že omenjeno, prof. Blejca odlikuje tudi izjemna pedagoška kariera in izjemna priljubljenost med študenti na vseh ravneh študija. Izbran je bil za najboljšega predavatelja na Biotehniški fakulteti. Pedagoško pa je bil uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru, saj je bil v letih 2013 in 2017 tudi predsednik Mednarodne zveze za poučevanje statistike..