Vabilo na predavanjer »Komunikacija pri žuželkah: vibracije in vonjave«

Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB)

Namen investicijskega projekta BTS-NIB je zagotovitev ustreznih infrastrukturnih pogojev za izkoriščenje raziskovalnih in razvojnih priložnosti na področjih delovanja NIB.

Predvajaj Video Več o projektu      Publikacija
  • SLOVESNOST OB OTVORITVI BIOTEHNOLOŠKEGA STIČIŠČA NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA BIOLOGIJO S SLAVNOSTNO PODELITVIJO NAGRAD MIROSLAVA ZEIA
    SLOVESNOST OB OTVORITVI BIOTEHNOLOŠKEGA STIČIŠČA NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA BIOLOGIJO S SLAVNOSTNO PODELITVIJO NAGRAD MIROSLAVA ZEIA
  • Gradnja Biotehnološkega stičišča NIB je zaključena
    Gradnja Biotehnološkega stičišča NIB je zaključena
  • 8. JUNIJ – SVETOVNI DAN OCEANOV
    8. JUNIJ – SVETOVNI DAN OCEANOV
    Vstopite v vznemirljivi svet raziskovanj Morske biološke postaje Piran (NIB)

Storitve in produkti

  •  
  • Storitve za kmetijsko dejavnost

    Glede na povzročitelja bolezni, gostiteljsko rastlino, letni čas in druge parametre izbiramo pri testiranju med različnimi laboratorijskimi metodami.

 
  •  
  • Okoljski monitoring in analize kakovosti voda

    Načela trajnostnega razvoja zahtevajo sistematično spremljanje stanja narave in človekovega okolja. V ta namen NIB izvaja in nudi stalen nadzor nad stanjem kakovosti slovenskih voda.

 
 
  •  
  • Raziskovalna oprema

    Velika raziskovalna oprema podpira našo raziskovalno in pedagoško dejavnost ter služi tehnološkemu razvoju v sodelovanju z gospodarskimi podjetji. Možnost njene uporabe po veljavnem ceniku nudimo tudi zunanjim uporabnikom.

 
 
 

09 okt
Vabilo na predavanjer »Komunikacija pri žuželkah: vibracije in vonjave«

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja: “Komunikacija pri žuželkah: vibracije in vonjave”, ki ga bo predstavila dr. Alenka Žunič Kosi, Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za entomologijo. Predavanje bo potekalo v petek, 10.10.2014 ob 14:00 uri, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B2.

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja:

 


 “Komunikacija pri žuželkah: vibracije in vonjave”,


 ki ga bo predstavila dr. Alenka Žunič Kosi,
Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za entomologijo



Predavanje bo potekalo v petek, 10.10.2014 ob 14:00 uri,

v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B2
 

 

Povzetek predavanja:


Komunikacija je ključen element vedenja solitarnih in socialnih žuželk in določa številne vidike razmnoževanja in preživetja vrste v določenem okolju. V naših raziskavah smo posebno pozornost posvečali vibracijski komunikaciji, ki je pomemben del paritvenega vedenja pri žuželkah. Časovne lastnosti vibracijskih signalov določajo vrstno specifičnost, frekvenčne lastnosti signalov pa vplivajo na učinkovito prevajanje po zelenih rastlinah. Poleg poznavanja osnovnega procesa znotraj-vrstne komunikacije nas je zanimalo tudi, kako različni okoljski dejavniki (kot so insekticidi) vplivajo na specifične vedenjske vzorce, predvsem na zaznavanje in prepoznavanje informacij ter produkcijo vibracijskih signalov pri rastlinskih stenicah.


Poleg vibracijskih signalov se v raziskavah osredotočamo tudi na kemične signale, ki predstavljajo eno najbolj razširjenih in izvornih oblik komunikacije pri žuželkah. Poznavanje kemičnih signalov, njihove strukture in biološke funkcije je izrednega pomena za raziskave vedenja žuželk z evolucijskega vidika. Vse bolj pogosto se kemični signali uporabljajo kot alternativno metodo za spremljanje geografske razširjenosti žuželk in kontrolo škodljivih vrst, ki povzročajo znatno ekonomsko škodo v kmetijstvu in gozdarstvu ter prenašajo številne bolezni na rastline, živali in ljudi.


Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.


Vljudno vabljeni!

 

 

Vabilo


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija
in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.