06 feb
Odprava v Kostariko 2020 - 6. javljanje

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

 

Odprava v Kostariko 2020
-
šesto javljanje



Pesem kitov grbavcev


Zadnji zajtrk, pakiranje, slovo od osebja postaje, ki je po desetih dneh druženja vedno malo žalostno, basanje v premajhen avtobus in že smo na poti na naš naslednji cilj — polotok Osa in Nacionalni park Corcovado.



Med nameščanjem v sobe v gostišču v Corcovadu, pred eno od sob že opazimo lenivca z mladičem.



Popoldne se odpravimo po plaži do ustja še ene tople in čudovite gozdne reke. Po ne predolgem sprehodu po njem bregu v notranjost gozda, poslikamo še nekaj kapucink (Cebus imitator) in se osvežimo v reki.


Povečerjamo ob skoraj polni luni in pred nami je prva zares zelo vroča poletna noč.


Na srečo ni predolga, saj imamo zajtrk že kmalu po peti uri. Ob šestih smo že na čolnu, v katerega vskočimo neposredno iz vode. Pot v del parka Corcovado na ustju reke Sirene naj bi trajala od ure do dveh, odvisno od tega, kaj bomo srečali na poti. Prvo res krasno presenečenja nas čaka na polovici poti, ko se začno pred nami iz vode metati kiti grbavci (Megaptera novaeangliae). Najprej sta dva in naš vodič nam pove, da jih je na tem območju trenutno pet, štirje samci in samica, za katero se borijo. In res se pred nami odvije prizor boja za samico, ki je bil neverjetno lep celo za tiste med nami, ki smo grbavce že videli v drugačnih situacijah.


Ob tropskem gozdu z vsemi značilnostmi, ki smo jih že spoznali v La Gambi, vključno s slapom, ki se zliva neposredno v Pacifik, priplujemo v Sirene. Razdelimo se v manjše skupine, da bo opazovanje življenja v parku učinkovitejše in vsak skupina se poda na raziskovanje s svojim vodičem.


Naše raziskovanje se začne na obali proti ustju Sirene. Že zelo kmalu srečamo v prijetnem dopoldanskem dremežu mamo srednjeameriškega tapirja (Tapirus bairdii), z mladičem. In nato sledi še vse ostalo: Trogon caligatus, potu (Nyctibius griseus), lenivec, v daljavi mali mravljinčar (Tamandua mexicana), belonosi nosati medved (Nasua narica) kapucinke, vriskači (Alouatta)…

Na poti nazaj se s čolnom ustavimo na Playa San Josecito, kjer nas čaka piknik s kosilom in prvi dan v zalivu Drake se počasi prevesi v drugo polovico.