BOA OCEANOGRAFICA

 

 

Breve descrizione della boa oceanografica 'Vida'

 

Non esiste traduzione disponibile per questo articolo.

 

Bojo iz nerjavečega jekla naredila in postavila 2008 MANTA d.o.o.. Trup oceanografske boje je izdelan iz nerjavečega 6 mm železa, premer trupa je 2,5 m, najvišje ležeči je merilnik vetrov, na višini 5 m. Boja je pritrjena s tremi sidrnimi verigami, ki so pritrjene na obod trupa tako, da oklepajo kot 120 stopinj. Verige povezujejo Vido z betonskimi bloki na muljevitem morskem dnu, na globini pribl. 22 m.

 

Na Vidi se nahajajo naslednje instrumenti:

Akustični 3D merilnik vetrov (Gill's Instruments, višina 5 m), Vaisala merilnik temperature zlaka in vlažnosti na višini 3,5 m, Seacat sonda podjetja Seabird za temperaturo in in prevodnost, ki je pritrjena na trup boje v globini 3 m. Sonda vsebuje tudi Wetlab fluorometer zameritve chl-a, na njo pa je ločeno pritrjen optični merilnik kisika (Optode od Aanderaa podjetja). Merilnik pospeškov in naklonov podjetja Xsens se nahaja v trupu boje, tik pod zgornjim pokrovom trupa, pod odprtino jamborja. Tokomer AWAC podjetja Nortek , ki meri tudi površinske valove, se nahaja na morskem dnu, v globini 22 m. Na Vidi se nahajajo tri nadzorne kamere, ena kamera, ki se nahaja v loncu na dnu trupa boje, pa opazuje morski svet v globini 2 m. Vida je opremljena s tremi sončnimi paneli in vetrnim generatorjem.

 

Znotraj trupa boje se nahaja:

- elektronika za krmiljenje energetskih naprav, svinčene baterije in gorivna celica
- elektronika za varnost v trupu boje Vide (senzor nadzora plina CO2 znotraj trupa, IR senzor odprtosti lopute, trije senzorji za nivo morebitne vode na dnu trupa Vide)
- elektronika za zajem podatkov in krmiljenje instrumentov

 

Vsi napajalni in signalni kabli med instrumenti nad trupom boje in elektroniko so napeljani skozi jambor Vide, medtem ko so kabli, ki povezujejo instrumente v morju z elektroniko v trupu Vide, napeljani skozi 'pipo', premera pribl. 30 cm. Pipa na enem koncu prebada dno trupa boje (od tam so kabli napeljani proti instrumentom), gre skozi trup in predre pokrov trupa in se dvigne pribl. 1 m nad njim. Tam je zavoj pipe nazaj navzdol proti pokrovu trupa, ki ga tudi z drugim koncem pipe tudi prebada. Od tu pa so kabli napeljani proti elektroniki. Ta sistem napeljave kablov omogoča, da se kabli ne nahajajo na pokrovu in obodu Vide in s tem niso poškodovani ob morebitnem privezovanju nepričakovanih obiskovalcev, kar je bial praksa v preteklosti. Hkrati 1 m višine pipe nad trupom omogoča, da morska voda iz dna trupa, kjer je ena odprtina pipe, ne vdre v trup boje, tudi če je boja nagnjena skoraj za 90 stopinj, kar je praktično nemogoče.

Vzdrževanje oceanografske boje poteka v sodelovanju in ob pomoči Agencije RS za OkoljeARSO.

 

Zaradi varnosti plovbe in želje, da ne bi prihajalo do trkov plovil v bojo, navajamo njeno pozicijo: 45° 32.925' N, 13° 33.042' E

 

prof. dr. Vlado Malačič