03 jun
Projekt NOČ IMA SVOJO MOČ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



Projekt NOČ IMA SVOJO MOČ




Z veseljem sporočamo, da je Evropska komisija potrdila skupen projekt konzorcija partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije z naslovom »Noč ima svojo moč«.

Cilj projekta »Noč ima svojo moč«  je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bomo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letu 2020 (petek, 27. 11. 2020). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020).

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope na ta dan v letu odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Projekt bo združil več kot 30 kulturno-znanstveno-izobraževalnih institucij z namenom osveščanja o  pomembnosti raziskovanja in inovacij, njun vpliv na družbo in gospodarstvo ter karierne možnosti.. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji bo sodelovalo več deset tisoč obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Aktivnosti bodo obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, predavanja in delavnice v knjižnicah, domovih za upokojence, muzejih, odprta vrata v raziskovalnih ustanovah in znanstvenem centru.

Projekt začenjamo 11.6.2020 ob 10.30 uri pri Gradu Tivoli z otvoritvijo s katero se začnejo tudi aktivnosti za državljane. Letos bomo raziskovali kostanjev bakterijski skorjemor. Razlog za izbor raziskovanje je razširjenost te bolezni, ki močno škoduje divjim kostanjem v Evropi in z njihovim izginjanjem preoblikuje urbane krajine. Naš namen je z državljani oblikovati zemljevid razširjenosti te bolezni pri nas, ki ga bomo ustvarjali do Evropske noči raziskovalcev v petek, 27. 11. 2020.

Več o projektu na www.nocmoc.eu