Digitalna knjižnica

Digitalna knjižnica

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Interno srečanje na temo objavljanja rezultatov raziskav po načelih odprte znanosti na Nacionalnem inštitutu za biologijo v petek, 1. decembra 2023, ob 13.00 v BTS-NIB, Večna pot 121 v Ljubljani, sejna soba oddelka FITO.

Srečanje bosta vodila:

 • doc. dr. Anže Županič, vodja delovnega sklopa 6 pri projektu »SPOZNAJ – Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji« in
 • Vesna Mia Ipavec, vodja knjižnice Nacionalnega inštituta za biologijo.

Na srečanju bodo predstavljene dobre prakse drugih evropskih držav na področju izvajanja Načrta S in strategije ohranjanja avtorskih pravic v okviru kOAlicije S ter praktična navodila o objavljanju rezultatov raziskav po načelih odprte znanosti na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Projekt SPOZNAJ se hkrati izvaja na 21 raziskovalnih inštitucijah po Sloveniji. V naslednjih treh letih bomo preko tega projekta tudi na NIB-u vzpostavili nova pravila objavljanja in skrbi za raziskovalne podatke.

Veselimo se našega srečanja!

 

a. Seznam e-informacijskih zbirk

Na tem mestu je zbran seznam elektronskih informacijskih zbirk, z dostopom do polnih besedili člankov, znanstvenih in strokovnih revij, knjig, podatkovnih zbirk in drugih informacij, pomembnih za biološke znanosti. 

E-informacijska zbirka/ založnik

pravica do branja

oddaljeni dostop (preko COBISS, preko Arnes AAI)

Encyclopedia Britannica

da

da

Credo Reference Online

da

da

De Gruyter

da

da

Oxford University Press

da

da

Taylor & Francis

da (deloma: S&T Library)

da

Web of Science

da

da

Wiley

da

da

JSTOR

da

da

Springer Link

da

da

Nature, Nature Cell Biology, Nature Genetics, Nature Immunology, Nature Medicine, Nature Reviews Cancer, Nature Reviews Microbiology, Nature Reviews Molecular Cell Biology, Kidney International

da

da

IEEE Xplore Digital Library

da

da

IOP Science (Institute of Physics Journals)

da

da

American Chemical Society Journals (ACS)

da

da

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

da

da

RCS Gold (Royal Society of Chemistry)

da

da

Elsevier - ScienceDirect

da

da

Science Online

da

da

Scopus

da

da

Brill

da (določene zbirke)

da
b. Brezplačne e-publikacije Nacionalnega inštituta za biologijoOddaljen dostop je storitev, s katero lahko dostopate do naročniških elektronskih podatkovnih zbirk s poljubne lokacije ob poljubnem času!


Oddaljen dostop do ProQuest preko Federacije ARNES AAI

http://home.izum.si/izum/ft_baze/proquest.asp

 • klik na Iskanje ProQuest
 • klik na Log in through your library or institution
  Select your region/federation: iz spustnega seznama izberite Slovenia (ARNES)
  Choose your library or institution: NIB
 • klik na LOGIN

Uporabniško ime in geslo za dostop do Federacije ARNES AAI je enako uporabniškemu imenu in geslu, s katerim dostopate do svojega računalnika in e-pošte. Po potrebi uporabniškemu imenu dodate priponko @nib.si, npr. jnovak@nib.si. Oddaljen dostop do Web of Science preko Federacije ARNES AAI

http://home.izum.si/izum/ft_baze/wos.asp

 • klik na Iskanje Web of Science
 • INSTITUTIONAL (SHIBBOLETH) USERS SIGN IN
 • Authorized users select your institution's group or regional affiliation: iz spustnega seznama izberite ARNES AAI Federation
 • Izberite IdP domače organizacije, na katerem se boste avtenticirali: iz spustnega seznama izberite NIB
 • klik na IZBERITE

Uporabniško ime in geslo za dostop do Federacije ARNES AAI je enako uporabniškemu imenu in geslu, s katerim dostopate do svojega računalnika in e-pošte. Po potrebi uporabniškemu imenu dodate priponko @nib.si, npr. jnovak@nib.si. 

V prostorih Nacionalnega inštituta za biologijo je vzpostavljeno brezžično omrežje - s signalom so pokrite predavalnice in avle; dostop je mogoč tudi iz prostorov knjižnice Nacionalnega inštituta za biologijo.

Omrežje je zgrajeno po standardih Arnes za priklop v slovenski del Eduroam, vseevropskega projekta mobilnosti v raziskovalni in izobraževalni sferi.

S svojim uporabniškim imenom in geslom ter brez sprememb v nastavitvah vaše mobilne naprave lahko gostujete na številnih slovenskih in tujih ustanovah, vključenih v projekt Eduroam.


Pridobitev uporabniškega imena in gesla:

 • zaposleni NIB: uporabniško ime in geslo za dostop do Eduroam (in Arnes AAI) je enako geslu za dostop do vašega računalnika in e-pošte. Po potrebi uporabniškemu imenu dodate priponko @nib.si, npr. jnovak@nib.si. Na povezavi https://cat.eduroam.org najdete orodje, s katerim enostavno in hitro skonfigurirate računalnik za dostop do Eduroama. V primeru težav se obrnite na helpdesk@nib.si.
 • zunanji uporabniki: uporabniško ime in geslo pridobite na svoji matični instituciji šolanja ali zaposlitve.

Za dostop v omrežje Eduroam potrebujete:

Navodila za nastavitev/povezavo prenosnika v brezžično omrežje Eduroam