23 sep
Minister mag. Vizjak obiskal Morsko biološko postajo Piran

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



Danes se je mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor Republike Slovenije, s svojo ekipo strokovnih sodelavcev udeležil delovnega obiska oddelka Nacionalnega inštituta za biologijo Morske biološke postaje Piran.


Morska biološka postaja Piran predstavlja edino raziskovalno skupino, ki se v slovenskem prostoru ukvarja s proučevanjem morskih ekosistemov, kar vključuje raziskave biodiverzitete in ekologije morskih organizmov, kroženja snovi, onesnaževanja morja in fizikalne oceanografije.

Raziskave morske biodiverzitete so ključnega pomena pri razumevanju dogajanja v morju in vpliva antropogenih dejavnikov na ekosisteme. Obenem so tovrstne raziskave neobhodne za oceno ekološkega in okoljskega stanja morja kot ju opredeljuje evropska okoljska zakonodaja (Vodna direktiva, Okvirna direktiva o morski strategiji). Skupina Morske biološke postaje Piran je že več kot desetletje vključena v proces izvajanja Okvirne direktive o morski strategiji in sodeluje pri pripravi metod ter monitoringa za spremljanje okoljskega stanja slovenskega morja.

Delovni obisk je bil posvečen kontekstu zelenega dogovora in  evropskih debat na temo varovanja vod – morja.

FOTO: Nebojša Tejić - STA