19 okt
NIBovi raziskovalci prejeli prvo nagrado za najboljšo inovacijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


13. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij



Od 8. - 9. 10.2020 je potekala 13. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij. Konferenca predstavlja tudi letni nacionalni dogodek Konzorcija za prenos tehnologij iz javno-raziskovalnih organizacij v gospodarstvo. Zbrane so pozdravili ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, prof. dr. Jadran Lenarčič in dr. Špela Stres. 


Prvo nagrado za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij je prejela združena ekipa raziskovalcev Instituta »Jožef Stefan« (IJS), Univerze v Ljubljani (UL) in Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) v sestavi Gregor Primc (IJS), Arijana Filipič (NIB), Rok Zaplotnik (IJS), Miran Mozetič (IJS), Ion Gutierrez-Aguirre (NIB), David Dobnik (NIB), Matevž Dular (UL) in Martin Petkovšek (UL). Prvo mesto so osvojili s predstavitvijo inovacije »VirOut«, ki lahko v velikem obsegu, na okolju prijazen način, učinkovito uničuje v vodi prisotne škodljive mikroorganizme.

Drugo nagrado so prejeli Marija Vukomanović, Srečo Škapin in Danilo Suvorov z IJS za tehnologijo, ki z uporabo funkcionaliziranega zlata nadomešča uporabo okolju neprijaznega srebra pri izdelavi protimikrobnega, neizpirnega tekstila.

Čestitamo!

 


  

Avtor fotografij: Marjan Verč, Institut »Jožef Stefan«, 2020