17 dec
Izjava za medije in vabilo na Slavnostno video obeležje 60. obletnice Nacionalnega inštituta za biologijo in podelitev nagrad Miroslava Zeija

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



NACIONALNI INŠTITUT ZA BIOLOGIJO ŽE 60 LET RAZISKUJE »VSE ŽIVO«

 


Vljudno vabljeni na Slavnostno video predstavitev 60. obletnice Nacionalnega inštituta za biologijo in letošnjih prejemnikov nagrad Miroslava Zeia, ki bo v celoti potekalo prek spleta.

Dogodek boste lahko spremljali prek spletne platforme Webex ali prek spletne strani Nacionalnega inštituta za biologijo

v ponedeljek, 21. decembra 2020 ob 14. uri.



https://nib-si.webex.com/nib-si/j.php?MTID=m23360d2be93fab99f8192c3cfa04c1c2
Meeting number (access code): 121 850 9844
Meeting password: 123456

Vljudno vabljeni k ogledu!


NACIONALNI INŠTITUT ZA BIOLOGIJO ŽE 60 LET RAZISKUJE »VSE ŽIVO« Slavnostna video obeležitev 60. obletnice Nacionalnega inštituta za biologijo in podelitev nagrad Miroslava Zeia



Ljubljana, 17. december 2020 - od leta 1960, ko je bil ustanovljen Inštitut za biologijo Univerze v Ljubljani, do danes, je Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) prehodil dolgo, a zanimivo pot. Danes združujemo štiri raziskovalne enote s skupno 167 zaposlenimi v Ljubljani in Piranu. Sledimo cilju postati vodilni center za temeljne in aplikativne raziskave bioloških ter sorodnih naravoslovnih znanosti ne samo v Sloveniji, temveč v širši regiji.

Za obeležitev 60 letnice našega obstoja smo v letu 2020 pripravili vrsto dogodkov. S svojo zanimivostjo in tudi aktualnostjo smo povabili k razpravi in delitvi znanja vse, ki jih narava in okolje zanimata – tako strokovnjake kot tudi laično javnost.

V januarju se je tradicionalni raziskovalni odpravi študentov biologije v Kostariko pridružila ekipa izobraževalnega programa RTV Slovenije, ki je pod strokovnim vodstvom NIBa posnela dokumentarni film o biodiverziteti Kostarike v dveh delih – Biodiverziteta v tropskem gozdu in Vrnitev v pragozd. Film je že prejel nagrado za odličnost in kinematografijo na mednarodnem festivalu naravoslovnega filma v ZDA – Nature without borders. NIB se je pridružil Mednarodnemu letu zdravja rastlin z dogodkom v Državnem svetu 18. februarja, na katerem je javnosti predstavil delovanje prvih referenčnih laboratorijev EU za detekcijo bakterij ter virusov in fitoplazem. Na dan, ko praznujemo svetovni dan Zemlje, 22. aprila, je izšla knjiga 60 obrazov biodiverzitete. Tradicionalni Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran je letos potekal 25. septembra v virtualnem svetu. Prav tako je bil virtualni dogodek Nacionalni inštitut za biologijo v dialogu z gospodarstvom, ki je bil 30. septembra pripravljen v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije. Ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra in podelitvi letošnje Nobelove nagrade za mir Svetovnemu programu za hrano (WFP) smo pripravili fizično in virtualno razstavo udomačitve žitaric iz trav. Vrh vseh dogodkov pa je izid knjige Rastvejitev, prvih 1,89341556 × 109 sekund. Knjiga skozi oči bivših direktorjev in direktorice ter današnjih raziskovalcev razkriva razburljivih zadnjih 60 let rasti našega inštituta, z jasnim pogledom naprej, ki nam ga v knjigi podaja trenutni direktor.

Ob vsem tem pa moramo izpostaviti še dva prelomna dogodka za NIB – podpis pogodbe za začetek financiranja Biotehnološkega stičišča NIB in podpis sporazuma, po katerem je NIB postal pridruženi član Univerzi v Ljubljani.

Z velikim ponosom lahko tudi povemo, da je prof. dr. Tamara Lah Turnšek, dolgoletna direktorica NIBa, ki je raziskovalno delo posvetila proučevanju molekularnih mehanizmov, povezanih z nastankom in napredovanjem rakavih bolezni, postala letošnja Zoisova nagrajenka za življenjsko delo.

NIB je ob 60. letnici obstoja tradicionalno podelil tudi nagrade in priznanja, poimenovana po prof. dr. Miroslavu Zeiu, ki je bil eden njegovih ustanoviteljev. Nagrade Miroslava Zeia NIB podeljuje posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Častni pokrovitelj dogodka je predsednik RS, gospod Borut Pahor, častni govorec pa bivši predsednik RS ter predsednik globalnega Panela za vprašanje vode in miru, prof. dr. Danilo Türk.


Priznanje Častni član NIBa je prejel akademik prof. dr. Matija Gogala, ki je z dolgoletnim delom bistveno prispeval k ugledu in znanstveni odličnosti NIBa.

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti NIBa za leto 2020 je prejela prof. dr. Marina Dermastia, vrhunska in mednarodno uveljavljena znanstvenica.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2020 sta prejela prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Jon Gutierrez Aguirre.


Obrazložitve:

Priznanje Častni član NIBa je prejel akademik prof. dr. Matija Gogala.

Akademik prof. dr. Matija Gogala, ki s svojim življenjskim delom, katerega z vnemo nadaljuje tudi v svojih osemdesetih, je v slovenski biologiji pustil trajen pečat. Kot nekajletni direktor NIBa je vplival tudi na evolucijo naše ustanove. Biografija profesorja Gogale je pestra in v celoti posvečena poznavanju živega sveta, zakonitosti narave ter njenemu ohranjanju. Raziskovalno delo profesorja Gogale je oralo svetovno ledino v področju bioakustike. Njegova preučevanja žuželk—med njimi si posebno mesto vedno zaslužijo skržadi —segajo od taksonomskih odkritij in opisov preko biogeografije do fiziologije in komunikacije.

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2020 je prejela prof. dr. Marina Dermastia.

Dr. Marina Dermastia, redna profesorica za botaniko in biologijo celice, je prejela Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju raziskav rastlin, pedagoškega udejstvovanja in komuniciranja znanosti. Ima obsežen znanstveni opus s področja razvoja rastlin in interakcij rastlin z njihovimi patogeni in je vpeta v številne slovenske ter mednarodne raziskovalne projekte. Je tudi izjemno pedagoško aktivna v različnih študijskih programih Univerze v Ljubljani in na Mednarodni podiplomski šoli Jožef Stefan. Napisala je številne učbenike za vse ravni izobraževanja, nekateri so prevedeni v tuje jezike ali mednarodno nagrajeni. Bila je mentorica številnih diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog. Svoje raziskovalne rezultate ves čas deli s strokovno in laično javnostjo ter je za odličnost komuniciranja znanosti prejela več nagrad.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2020 sta prejela prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Jon Gutierrez Aguirre.

Prof. dr. Lovrenc Lipej je uveljavljeni raziskovalec ribjih združb ter procesov bioinvazije in tropikalizacije. Njegova znanstvena uspešnost v zadnjih petih letih je podpisana s 40 članki v revijah z dejavnikom vpliva, od tega tudi enim v reviji A'' in soavtorstvom osmih znanstvenih monografij ter poglavij v znanstvenih monografijah. Poleg tega je zelo aktiven pri prenosu znanja v prakso, saj sodeluje z več vladnimi, nevladnimi organizacijami ter različnimi podjetji. Izjemno pomemben je tudi njegov doprinos h komunikaciji znanosti z javnostjo.

Raziskovalno delo dr. Jona Gutierrez Aguirre je bilo v zadnjih petih letih vezano na različne sklope raziskav virusov. Z raziskavami se je odzval tudi na aktualne dogodke ob izbruhu bolezni COVID-19. V zadnjih petih letih je objavil devet del v revijah A''. Je mentor oziroma somentor večim doktorandom ter sovodi več mednarodnih in nacionalnih projektov.


Dodatne informacije: Katja Sinur: katja.sinur@nib.si; 040 320 516.