19 maj
Nacionalni inštitut za biologijo se je pridružil koaliciji “Združeni za biodiverziteto”

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Nacionalni inštitut za biologijo se je pridružil koaliciji “Združeni za biodiverziteto”



Pred mednarodnim dnem biotske raznovrstnosti, ki ga bomo praznovali 22. maja, Nacionalni inštitut za biologijo sporoča, da se bo kot prva slovenska ustanova pridružil globalni zavezi "Združeni za biodiverziteto", da bi ozavestili potrebo po zaščiti vseh oblik življenja. Na svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst leta 2020 je evropski komisar za okolje, Virginijus Sinkevičius, s to zavezo nagovoril vse nacionalne parke, akvarije, botanične in živalske vrtove, muzeje, raziskovalna središča, univerze in druge, da bi združili moči in spregovorili o krizi narave. Nacionalni inštitut za biologijo je četrto raziskovalno središče na svetu, ki se je pridružilo tej zavezi; po pridružitvah Naravovarstvenega centra Ameriške Univerze v Bejrutu, Inštitutu de Recerca de la Biodiversitat Univerze v Barceloni in Angkor Centra za ohranjanje biodiverzitete v Kambodži. S podpisom skupne zaveze, ki poziva k odločnim globalnim ukrepom za zaustavitev izgube biotske pestrosti, dodajamo svoj glas več kot 290 inštitucijam in organizacijam po vsem svetu, je povzela direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Maja Ravnikar.

Na Oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo je biotska raznovrstnost glavna raziskovalna tema, pove vodja oddelka izr. prof. dr. Meta Virant-Doberlet. Smo koordinator projekta "LIFE Naturaviva, Biodiverziteta - umetnost življenja", kjer že več kot tri leta promoviramo biodiverziteto Slovenije, skupaj s še devetimi partnerskimi ustanovami. Ena izmed glavnih nalog našega oddelka je približati znanstvena dognanja o biotski pestrosti širši javnosti, čemur je namenjena tudi naša zadnja knjiga "60 obrazov biodiverzitete". Za širjenje našega znanja in promocijo pomena biotske pestrosti uporabljamo tudi družbena omrežja. Tako kakor mi potrebujemo biodiverziteto za svež zrak, čisto vodo in hrano, tako v tem trenutku narava potrebuje nas in ukrepati moramo zdaj – znanost namreč opozarja, da grozi izumrtje milijonu vrst.

Izr. prof. dr. Davorin Tome z Nacionalnega inštituta za biologijo je dejal: »Biodiverziteta je v Sloveniji še vedno izjemno dobro ohranjena. Med evropskimi državami imamo največji delež Natura 2000 območij. Morda je to tisto, kar ljudje potrebujemo, da jasneje vidimo, kako hitro se naravne razmere slabšajo – biotska raznovrstnost izginja praktično iz dneva v dan. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo smo prepričani, da bo šlo na bolje šele, ko bodo ljudje kaj ukrenili. V ta namen, če parafraziram znano raziskovalko primatov Jane Goodall, pa morajo ljudje najprej razumeti, kaj vse je ob izginjajoči biodiverziteti na kocki. Zato je ozaveščenost ljudi ključni del rešitve krize biotske pestrosti.«

Cilj te zaveze je zbrati 500 članov pred ključnim petnajstim zasedanjem Konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti (CoP15), ki bo oktobra letos na Kitajskem. Zato spodbujamo vse slovenske in svetovne raziskovalne ustanove, muzeje, univerze, naravne parke, botanične in živalske vrtove ter akvarije, da se pridružijo tej zavezi v imenu biodiverzitete!

Več o Zavezi za biodiverziteto, pomenu biotske raznovrstnosti in CoP15 na družabnih omrežjih izveste s pomočjo iskalnika #UnitedforBiodiversity, #CoP15, #ForNature, #EUBiodiversity, #EUPollinators, #biodiversity, #biodiverziteta, #LifeNaturaviva. Zainteresirane ustanove lahko kontaktirajo ec-biodiversity-coalition@ec.europa.eu in gilles.doignon@ec.europa.eu za več informacij ali prijavo k zavezi.