23 jun
Slovenska znanstvena fundacija podelila priznanja za komunikacijo v znanosti

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Slovenska znanstvena fundacija podelila priznanja za komunikacijo v znanosti 2020


Slovenska znanstvena fundacija je včeraj v atriju ZRC SAZU podelila več priznanj za dosežke posameznikov, skupin in organizacij, ki se posvečajo komunikaciji znanosti, o znanosti in za znanost s splošno javnostjo, in sicer priznanje Prometej znanosti, Plaketo prof. dr. Aleksandre Kornhauser-Frazer (Sklad Pro Natura) ter razglasila prejemnika častnega naziva Komunikator znanosti leta 2020.

Najvišje priznanje, naziv Komunikator znanosti 2020, tokrat pripada prof. dr. Romanu Jerali s Kemijskega inštituta v Ljubljani za obsežen in kakovosten prispevek k informiranju, poglobljenemu razumevanju in ozaveščanju ljudi na Slovenskem in širše, o novem koronavirusu (SARS-CoV-2) s širjenjem strokovno utemeljenih ugotovitev in spoznanj nastalih v okviru raziskav mednarodne znanstvene skupnosti ter v okviru novih pristopov pri razvijanju cepiva proti virusu bolezni covid-19 v okviru Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Prof. dr. Marina Dermastia, sodelavka Nacionalnega inštituta za biologijo in novinarka Maja Ratej sta postali nosilki naziva Finalistka izbora Komunikatorja-ice znanosti leta 2020.

Izr. prof. dr. Davorin Tome, dr. Nataša Mori in Doc. dr. Al Vrezec so v kategoriji Skupine komunikatorjev znanosti prejeli nagrado za uredniško delo pri poljudnoznanstveni knjigi 60 obrazov biodiverzitete izdani v letu 2020 ob 60 letnici Nacionalnega inštituta za biologijo.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je prejel tudi Bernard Perme za vlogo snemalca in direktorja fotografije pri dveh odmevnih dokumentarnih filmih, in sicer Kostarika: Biodiverziteta v tropskem gozdu in Kostarika: Vrnitev v pragozd. Dokumentarni film avtorice Anje Čuček, ki je nastal v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo, gledalce popelje po eni najbolj vročih točk biotske pestrosti na svetu – Kostariki.

Čestitamo nagrajencem!