02 jul
Letošnji projekt 'Noč ima svojo moč' je v znamenju vode

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



Letošnji projekt 'Noč ima svojo moč' v znamenju vode

 

Poletno sonce že pošteno pripeka in brez ohladitve v teh vročih dneh res ne gre. Skok v jezero, mlako, reko ali potok je odlična rešitev pred vročino, a predvsem, če je voda, v kateri se kopamo, varna in ustrezne kakovosti. Prav to, kako varno je kopanje v naravi izven uradnih območij, nas zanima v okviru letošnjega projekta Noč ima svojo moč 2021, ki ga uradno zaganjamo s promocijsko kampanjo znanosti za državljane. Državljane pri tem vljudno vabimo, da se nam kot raziskovalci pridružijo pri vseslovenskem eksperimentu in nam pomagajo spremljati in beležiti rezultate kakovosti voda. V ta namen smo pripravili raziskovalne komplete, ki že čakajo na vse vse željne raziskovanja.        

                                                      
Zagon projekta z vseslovensko akcijo znanosti za državljane

Projekt Noč ima svojo moč 2021 bomo zagnali s promocijsko kampanjo, ki poteka kot vseslovenska akcija znanost za državljane. V okviru te akcije prebivalce Slovenije vabimo, da nam pomagajo spremljati kakovost voda povsod tam, kjer se ljudje kopajo v naravi izven uradnih območij. Tako bomo s pomočjo državljanov po vsej Sloveniji izvedli enak eksperiment in preverjali, kako kakovostne so vode. Ker pa smo se, zaradi koronarazmer, odprtju projekta v živo raje odrekli, vas namesto tega vabimo k ogledu otvoritvenega videoposnetka. Najdete ga na spletni strani projekta: www.nocmoc.eu.

Kaj vse bomo s pomočjo državljanov opazovali in merili?
Kakšne so kemične lastnosti vode, kakšna sta njena globina in pretok, kakšna je njena temperatura, kateri organizmi živijo v njej? Vse to in še več boste ugotavljali z opazovanjem ter s pomočjo raziskovalnega kompleta. Ta vsebuje več testnih lističev in filtrirnih papirjev, pa seveda delovni zvezek s podrobnimi napotki, kako se lotiti raziskovanja. Kar je pri tem posebej pomembno pa je, da rezultate meritev, ki si jih boste med terenskim delom zabeležili v tabelo, kasneje vpišete še v obrazec na spletni strani projekta: www.nocmoc.eu. Na ta način bomo rezultate vseh posameznih eksperimentov z vseh koncev Slovenije zbrali in jih ob zaključku projekta tudi analizirali.

Kako se pridružiti vseslovenski raziskovalni akciji za državljane?
Vseslovenskemu projektu znanosti za državljane se pridružite povsem preprosto. Vse kar morate je storiti je, da se prijavite na spletni strani www.nocmoc.eu in poslali vam bomo raziskovalni komplet, ki vključuje testne lističe, filtrirne papirje in delovni zvezek z napotki. Nato se le še odpravite v naravo, preverjajte kakovost vode, tudi če se v njej ne boste kopali, ter nam nato preko obrazca na spletni strani projekta posredujte rezultate meritev.

Zakaj vseslovenska akcija in kaj želimo z njo doseči?
To, da želimo ugotoviti, kako varne so vode, v katerih se kopamo, je eno. Sicer pa je projekt spremljanja kakovosti voda oziroma projekt znanosti za državljane promocijska kampanja, s katero želimo ustanove partnerice predvsem opozoriti na evropski projekt 'Noč ima svojo moč'. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev. Takrat se po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. 'Noč ima svojo moč' bo letos potekal 24. septembra, najrazličnejši dogodki se bodo takrat zvrstili v več kot 20 mestih po vsej Sloveniji. Pri tem seveda upamo, da bodo epidemiološke razmere ugodne, in da se bomo lahko v živo družili ob znanosti in raziskovanju posvečenih festivalskih dogodkih.

Od ivanjščic prek kostanjev do voda
Naj vas spomnimo: v enakem projektu znanosti za državljane smo v preteklih treh letih sejali semena ivanjščic in drugih travniških cvetlic, ter spremljali zdravje divjih kostanjev. Letos pa je, kot rečeno, glavno vlogo pri vseslovenskem eksperimentu prevzela voda. Spremljanje kakovosti voda v naravi izven uradnih območij bo potekalo vse do 24. septembra, ko se bo zgodila tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Na ta dan bomo po Sloveniji že četrto leto zapored pripravili dogodek 'Noč ima svojo moč'.

Častno pokroviteljstvo predsednika Boruta Pahorja
Aktivnosti v okviru projekta 'Noč ima svojo moč' potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Projekt je sicer zasnovan na močnem partnerstvu različnih ustanov, organizacij in posameznikov. Projektni konzorcij vodi Ustanova Hiša eksperimentov, v njem kot partnerji sodelujejo Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Geološki zavod Slovenije in Tehniški muzej Slovenije ter še več kot 50 drugih projektnih partnerjev in podpornikov.

Še več informacij boste našli na spletni strani: http://www.nocmoc.eu.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

Konzorcij partnerjev projekta 'Noč ima svojo moč'