20 avg
Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika potrjen tudi v Sloveniji

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika potrjen tudi v Sloveniji




Z laboratorijskimi analizami, ki smo jih izvedli v laboratoriju Nacionalnega inštituta za biologijo, smo pri enem od slovenskih pridelovalcev potrdili navzočnost virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (eng. tomato brown rugose fruit virus; ToBRFV).

Vzorec je bil odvzet v okviru nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti ToBRFV. Gre za nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise, lahko so zgrbančeni. Taki niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je nemudoma začela ugotavljati dejansko stanje pri pridelovalcu, stekla je inšpekcijska preiskava in odrejeni so bili ukrepi za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa.

Več informacij na: http://www.nib.si/bolezni/1387-virus-rjave-grbancavosti-plodov-paradiznika-tomato-brown-rugose-fruit-virus-tobrfv