30 okt
Pirati plastike na konferenci "Novi evropski raziskovalni prostor"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Na Brdu pri Kranju je 26. in 27. 10. 2021 v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU potekala konferenca z naslovom "Novi evropski raziskovalni prostor".
Konference smo se udeležili tudi predstavniki NIB.

Na dogodek smo bili povabljeni predstavniki projekta Pirati plastike Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, saj obstaja zavedanje, da smo raziskovalci in odločevalci skupaj odgovorni za sooblikovanje učinkovitejšega raziskovalnega prostora za vse državljane EU.

Predstavljene so bile vse faze projekta, kjer mladi in znanstveniki skupaj raziskujejo kolikšna je onesnaženost slovenskih rek z mikro- in makroplastiko. Ekipi projekta, vodji dr. Mateji Grego in Špeli Colja z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo ter Katji Sreš iz društva Ekologi brez meja, so se pridružili čisto pravi pirati, dijaki Ajša Hadžirič, Žiga Košir in Brina Staniša z mentoricama Jernejo Seibert in Špelo Schrader iz Živilske šole BIC Ljubljana.

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, ki slovenske pirate navdušeno spremlja že vse od začetka misije, si je z velikim zanimanjem ogledala stojnico z realnimi rečnimi odpadki.

Pirati plastike iz Slovenije, Nemčije in Portugalske želimo k sodelovanju spodbuditi tudi predstavnike drugih evropskih držav.

Na @newERAConf je stojnico projekta 🇵🇹🇸🇮🇩🇪 #PlasticPiratesEU obiskala ministrica @SimonaKustec, ki je prisotnim mentorjem in dijakom zaželela uspešno izvedbo aktivnosti in se jim zahvalila za doprinos k čistejšemu 🌏. "Gre za odlično prakso povezovanja znanosti in izobraževanja." pic.twitter.com/yWBVw4z2LZ
— Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (@MIZS_RS) October 26, 2021