24 jun
Naši raziskovalci so zaznali potencialno strupene cianobakterije ob sprehajalni poti v Ljubljani, kjer do zdaj še niso bile zabeležene

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Naši raziskovalci so zaznali potencialno strupene cianobakterije ob sprehajalni poti v Ljubljani, kjer do zdaj še niso bile zabeleženePred kratkim smo dobili klic domačina iz Ljubljane. Skrbelo ga je zdravje njegovega psa, ki redno čofota po potoku Glinščica ob Poti spominov in tovarištva na Brdu; tam je bila namreč prisotna gošča na vodni površini, ki se je vidno penila. Še isti dan smo skočili preveriti stanje in pod mikroskopom smo prepoznali veliko količino cianobakterij.

Ker na podlagi zunanjih značilnosti ni mogoče vedeti, ali so strupene ali ne, smo pogledali še njihov genetski zapis. Izkazalo se je, da nosijo gene za proizvodnjo cianotoksinov - to pomeni, da so res lahko strupene. Če so v tistem trenutku proizvajale toksine, še ni znano, bodo pa na to odgovorile nadaljnje analize.

Na tej lokaciji ob najbolj priljubljeni sprehajalni poti v prestolnici, strupenih cianobakterij nismo zaznali še nikoli prej. Glinščico smo zato dodali na zemljevid območij s tveganjem, kjer je trenutno označena z rdečo barvo, zato odsvetujemo neposredne stike z vodo. Stanje pa se lahko hitro spreminja, predvsem ob nevihtah, ki so napovedane v teh poletnih dneh.

https://www.ciano.si/interaktivni-zemljevid

VEČ 👉 https://www.facebook.com/cianoslo