12 jul
NIB na »Stičišču znanosti in gospodarstva« na septembrskem mednarodnem obrtnem sejmu (MOS)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Septembra bo na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) v Celju potekal projekt »Stičišče znanosti in gospodarstva« v svoji peti izvedbi, v katerem bo sodeloval tudi NIB. Osnovni namen projekta je promocija dosežkov slovenske znanosti in prizadevanje za tesnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero.

Temeljno vodilo projekta je predstavitev dela in znanstvenih dosežkov slovenskih raziskovalnih institucij, ki bodo številčno zastopane s strani domačih institutov, univerz, fakultet in IJS CTT ter centrov odličnosti. Fokus predstavitve je usmerjen tudi v digitalizacijo, digitalno transformacijo, nove poslovne modele in uspešno delovanje v industriji 4.0, ter vstopanju v prihajajočo industrijo 5.0 in Družbo 5.0.

Predstavitev v okviru projekta »Stičišče znanosti in gospodarstva« se usmerja tudi v konvergentne tehnologije, še zlasti DARQ in NBIC in na prihajajočo biodigitalno konvergenco. Že od samega začetka je vodja projekta Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS ter prejemnik številnih visokih priznanj za povezovanje znanosti in gospodarstva.

Dogodek je odlična priložnost za predstavitev in seznanitev s tehnologijami na področjih, kot so mehanotronika, avtomatika, robotika, elektronika, energetika, IKT, bionika, medicinske tehnologije, vesoljske tehnologije in drugo. V letošnjem letu bo posebna pozornost posvečena mikro, bio in nanotehnologijam in še zlasti bioniki in vesoljskim tehnologijam, obenem pa bodo obravnavani novi tehnološki procesi, visokotehnološke inovacije, novodobni poklici in sodobni izobraževalni programi.
V skladu s ciljem projekta za tesnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero bodo pri izvedbi sodelovala visokotehnološka podjetja, opisani pa bodo tudi primeri dobre prakse tovrstnega sodelovanja.