27 jan
Vabilo na seminar dr. Anžeta Smoleta in dr. Jelke Pohar

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniVABILO
Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja

»Predstavitev dosežka na področju razvoja inovativnih celičnih imunoterapij za raka in novoustanovljene raziskovalne skupine Imunologija in celična imunoterapija«,
ki ga bosta predstavila

dr. Anže Smole in dr. Jelka Pohar.
                           
Seminar bo v četrtek, 16. februarja 2023, ob 12. uri
v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B5.Povzetek:
CAR-T (angl. »Chimeric Antigen Receptor T cells«) celična imunoterapija je prvi klinično odobren pristop zdravljenja nekaterih krvnih rakov z uporabo gensko spremenjenih celic T. Kljub temu, da imunoterapija raka s celicami CAR-T predstavlja spremembo paradigme zdravljenja, se ta pristop srečuje s številnimi izzivi. Primer je omejena učinkovitost pri čvrstih tumorjih, ki predstavljajo večino rakastih obolenj. Po drugi strani pa pri odobreni CAR-T celični imunoterapiji obstajajo škodljivi stranski učinki, kot je na primer citokinska nevihta, kjer gre za buren imunski odziv, ki lahko privede do življenjsko ogrožajočih zapletov. Dr. Smole bo predstavil raziskavo z naslovom »Expression of Inducible Factors Reprograms CAR-T Cells for Enhanced Function and Safety« (prevedeno v slovenščino: »Izražanje inducibilnih faktorjev reprogramira celice CAR-T ter izboljša delovanje in varnost«), ki je bila nedavno objavljena v prestižni reviji »Cancer Cell«. To delo predstavlja pomemben prispevek k reševanju teh izzivov in postavlja temelje za razvoj inovativnih celičnih imunoterapij naslednje generacije, ki bi lahko izboljšale zdravljenja raka. Dr. Smole je prvi in eden od dveh vodilnih avtorjev te znanstvene objave. Raziskava je bila izvedena v raziskovalni skupini Dr. Daniela J. Powella, Jr. na Centru za celične imunoterapije, ki ga vodi Dr. Carl H. June, MD na Medicinski fakulteti Perelman Univerze v Pensilvaniji v ZDA. Dr. Smole svojo raziskovalno pot nadaljuje na NIB, na Oddelku za genetsko toksikologijo in biologijo raka, kjer sta skupaj z dr. Jelko Pohar ustanovila novo raziskovalno skupino Imunologija in celična imunoterapija (ICI). V drugem delu predstavitve bo dr. Pohar predstavila delovanje, raziskovalne usmeritve in vizijo ICI.

Vljudno vabljeni. Povezava na registracijski obrazec je tukaj.

Dodatne informacije: dr. Anže Smole, anze.smole@nib.si, dr. Jelka Pohar, jelka.pohar@nib.si .Posnetek dogodka si lahko pogledate na spodnjem spletnem mestu: