07 apr
Vabilo na NIB seminar dr. Domna Trkova

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

VABILO

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja, za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec:

»Raziskave obrežne ribje združbe«

ki ga bo predstavil
dr. Domen Trkov.

 dr. Domen Trkov

Seminar bo v torek, 11. aprila 2023, ob 13.uri.
Potekal bo v živo v sejni sobi Morske biološke postaje Piran.

Povzetek:

Ribe so zelo pomemben in ključni del morske biodiverzitete ter tako ključne za normalno delovanje ekosistema. Zagotavljajo številne ekosistemske storitve in so posledično izrednega pomena tudi za človeka. Medtem ko so komercialno pomembne vrste rib razmeroma dobro poznane, pa je znanje o komercialno nepomembnih vrstah še zelo pomanjkljivo. Z raziskavami obalne ribje združbe, predvsem z ozirom na habitatne in prehranske preference vrst, tako pomembno prispevamo k boljšemu poznavanju in razumevanju ekologije vrst. Poleg tega so nekatere skupine rib (npr. epibentoške in kriptobentoške vrste) dovzetne za antropogene vplive, kot sta na primer degradacija in fragmentacija habitata. V luči krize izginjanja biodiverzitete so študije o negativnih antropogenih vplivih na ribe še toliko bolj pomembne, saj nam omogočajo prepoznavo in blaženje takšnih vplivov. S pridobljenim znanjem lahko sodelujemo tudi pri pripravi predlogov za blažitve in izboljšanje stanja degradiranih habitatov.

V okviru predavanja se bomo spoznali z različnimi metodami preučevanja obrežne ribje združbe, s poudarkom na raziskavah povezanih z varovanjem vrst.


Vljudno vabljeni! Seminar bo potekal v slovenskem jeziku.

Dodatne informacije: Domen Trkov, domen.trkov@nib.si.