22 maj
Dan očarljivih rastlin 2023

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


 
Dan očarljivih rastlin 2023Dan očarljivih rastlin je pridružen dogodek Noči raziskovalcev 2023

 


V drugi polovici maja bosta očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj bodo okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, v Sloveniji že desetič potekali dogodki, ki bodo ozaveščali o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day) na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) obeležujemo vse od leta 2012.

Nacionalni inštitut za biologijo se bo Dnevu očarljivih rastlin pridružil s šestimi delavnicami, na katerih bodo obiskovalci lahko pogledali v svet tako kopenskih kot tudi vodnih rastlin. Na svetu je namreč več kot 300.000 vrst rastlin. Približno 94% vseh vrst rastlin je kopenskih, le približno 6% vrst rastlin pa živi v sladkih in slanih vodah. Rastline vsem živim bitjem na svetu zagotavljajo kisik in so vir hrane, saj so edina bitja na svetu, ki so sposobna sončno energijo pretvoriti v kemijsko energijo energetsko bogatih organskih molekul. Rastline so pomembne za ohranjanje habitatov in ekosistemov. Ljudje uporabljamo kopenske rastline tudi za surovine, kot so les, papir, bombaž in druge rastlinske materiale, ki se uporabljajo v gradbeništvu, izdelavi oblačil in drugih industrijskih dejavnostih. Rastline vsebujejo tudi številne aktivne spojine, ki imajo zdravilne lastnosti in se uporabljajo v farmaciji. V vodi pa najdemo rastline, kot so alge, morske trave in vodne lilije. Kljub temu, da je vodna flora relativno majhna v primerjavi s kopensko floro, ima ključno vlogo v ohranjanju ekosistemov v vodah in v podpiranju raznolikosti življenja v njih. Pogled obiskovalcev delavnic Nacionalnega inštituta za biologijo bo lahko segal od pestrosti alg in morskih cvetnic v našem morju na nivoju celih rastlin, preko delovanja rastlin (izvedeli bodo, kako se po rastlinah pretaka voda), do znotraj celičnega nivoja, v katerega bodo obiskovalci lahko pokukali skozi mikroskop in zelo povečan model celice:

•    Rastline prevajajo vodo
Udeleženci delavnice bodo izvedeli, kako se po rastlinah pretaka voda. Če vodo obarvamo, to lahko vidimo celo s prostim očesom! Poleg tega pa bele cvetove ivanjščic lahko spremenimo v pisane.

•    Zgradba rastlinske celice in kako jo vidimo pod mikroskopom
V notranjosti rastlinske celice se nahajajo številni celični organeli (jedro, kloroplasti, mitohondriji…), ki opravljajo različne naloge. V jedru se nahaja DNK, ki ima vlogo prenašalke dednih informacij med generacijami. Na delavnici boste lahko poskusili, kako osamiti rastlinsko DNK iz jedra rastlinske celice in kako določiti njeno količino. Poleg tega si boste lahko pogledali, kako izgledajo različni celični organeli pod mikroskopom in spoznali, kako raziskujemo njihovo vlogo v celici.
Delavnica bo izvedena v okviru projekta Redox     
•    Je vitamin C tudi v krompirju?
Vitamin C (askorbinska kislina) je ključen antioksidant v naši prehrani. Sadje in zelenjava so tako ne le dobrega okusa ampak so tudi zelo zdravi, saj so velik vir vitamina C. Na delavnici bomo dokazali prisotnost vitamina C v krompirju z uporabo indikatorske raztopine.
Delavnica bo izvedena v okviru projekta ADAPT


 

•    Kako se rastline pogovarjajo z žuželkami in kako omogočajo pogovore žuželk?
Rastline žuželkam predstavljajo življenjsko okolje, zavetje, hrano, okolje za sporazumevanje in parjenje. Rastline oddajajo številne vonjave, s katerimi privabljajo žuželke. S temi vonjavami pa se žuželke sporazumevajo tudi med seboj. Rastline številnim žuželkam predstavljajo tudi »telefonsko linijo« za pogovore preko vibracij, ki jih živali oddajajo v okolje. Na delavnici bomo spoznali mnoge primere takega sodelovanja med rastlinami in žuželkami, vonjave rastlin in žuželk bomo lahko povonjali in prisluškovali tudi vibracijskim pogovorom žuželk.

•    Izdelava gnezdilnic za divje čebele
Divji opraševalci so mnogo bolj ogroženi kot medonosna čebela, saj jim zaradi intenzivnega kmetijstva primanjkuje raznolike hrane preko celotne sezone njihove dejavnosti, primanjkuje jim mest za gnezdenje, ogroža pa jih tudi neprimerna uporaba pesticidov. Prav tako ne spremljamo njihovega zdravstvenega stanja in jih ne zdravimo ter ne nastavljamo nadomestne hrane, kar jim še bolj otežuje preživetje. Posamezniki na kmetijstvo težko vplivamo, lahko pa čebelam vseeno pomagamo tako, da jim omogočimo primerna mesta za gnezdenje.

•    Morska botanika
Rastline živijo tudi pod vodo. Pokazali vam bomo pestrost alg in morskih cvetnic v našem morju. Naučili se bomo izdelati algarij, najmanjše predstavnike pa si bomo ogledali pod mikroskopom.


Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2023 bo potekal v petek, 26.5.2023 v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer bodo rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek bo v organiziranih skupinah obiskalo približno 1500 osnovnošolcev iz cele Slovenije, od 16h do 17h ste pa vabljeni tudi individualni obiskovalci! Udeležba na osrednjem dogodku Dneva očarljivih rastlin je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave po elektronski pošti na naslov marusa.pompe.novak@nib.si, tudi za individualne obiskovalce.

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin

Dan očarljivih rastlin koordinirajo