21 jun
Razpisujemo delovno mesto raziskovalca s področja ved o življenju

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni




Delovno mesto raziskovalca s področja ved o življenju (npr. molekularne biologije, mikrobiologije, virologije, bioinformatike ali biotehnologije)



Razpisujemo delovno mesto asistenta_ke ali asistenta_ke z doktoratom v dinamični in mednarodno vpeti raziskovalni skupini, ki s pomočjo najsodobnejših orodij molekularne biologije in bioinformatike deluje na področju zaznavanja, sledenja in raziskav biologije, raznolikosti in evolucije virusov in drugih mikrobov.

O inštitutu
Nacionalni Inštitut za biologijo (NIB) največji neodvisni javni raziskovalni inštitut za naravoslovne vede v Sloveniji. Osnovna dejavnost inštituta so temeljne, razvojne in aplikativne raziskave na področjih naravoslovja in biotehnologije, biomedicine, morske biologije, ekologije in kmetijstva.

O oddelku
Na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo (FITO) ustvarjamo vrhunsko znanje za celostno razumevanje bioloških procesov s poudarkom na interakcijah med patogenimi mikrobi in njihovimi gostitelji. To dosegamo z uporabo najmodernejše opreme, vključenosti v evropske infrastrukturne centre, vzpostavljenim sistemom kakovosti, in vključenostjo v številne evropske in druge mednarodne projekte. Oddelek je prepoznaven po svojem delu na področju sistemske biologije, bioinformatike in statistike, raziskavah virusov in bakterij, metroloških pristopih na področju ved o življenju, ter raziskavah gensko spremenjenih organizmov ter terapevtskih virusov. Rezultat prenosa najmodernejših raziskav v biotehnološke aplikacije je ustanovitev dveh visokotehnoloških odcepljenih podjetij v zadnjih desetih letih.

O skupini
V enoti za mikrobiologijo raziskujemo raznolike teme, ki segajo od biologije, raznolikosti, evolucije, epidemiologije in diagnostike mikrobov, do razvoja in validacije orodij za njihovo zaznavanje. Raziskovalna in diagnostična vprašanja naslavljamo z uporabo najmodernejših metod, kot so kvantitativna in digitalna PCR, LAMP, elektronska mikroskopija, visokozmogljivo sekvenciranje in bioinformatika. Naše raziskave so usmerjene v patogene mikrobe na rastlinah pa tudi pri človeku in živalih, okoljsko virologijo in virusno ekologijo (raziskave virusov v okoljskih vzorcih, zlasti v vodah) ter razvoj nekemičnih načinov odstranjevanja virusov iz vodnih vzorcev. Smo del evropskega referenčnega laboratorija za viruse in fitoplazme na rastlinah.

Iščemo:
Iščemo asistenta_ko ali asistenta_ko z doktoratom  za delo na področju biologije / biotehnologije / mikrobiologije /  bioinformatike / biostatistike  ali s sorodnih področjih.  Zaželene so izkušnje s področij analiz večjih podatkovnih setov, statistike, vizualizacije podatkov, bioinformatike ali virologije.

Pogoji za prijavo so izobrazba VII/2. stopnje in izpolnjeni pogoji za vpis na podiplomski študij ali izobrazba IX. stopnje, študijev biologije, biotehnologije, mikrobiologije, sistemske biologije, bioinformatike, računalništva ali podobnih smeri ter izkazane delovne izkušnje.

Izbrani_a kandidat_ka bo vključen_a v sodelovalno raziskovalno okolje (skupina trenutno šteje okoli 15 zaposlenih), ki ga sestavljajo starejši raziskovalci_ke, laboratorijski sodelavci_ke, podoktorski raziskovalci_ke, doktorski študenti_ke in drugi. Glede na profil kandidata_ke bodo zadolžitve vsebovale delo na projektih s področij molekularne biologije / virologije / mikrobiologije, načrtovanje in izvedbo poskusov, analizo podatkovnih setov, vključno s podatki visokozmogljivega sekvenciranja, statistične analize in vizualizacije podatkov. Specifične teme dela bodo vključevale odkrivanje, zaznavanje, študij raznolikosti in rekonstrukcije mikrobnih genomov (npr. za rastlinski viruse ali virome, okoljske vzorce ali genomske podatke različnih virusov), in npr. izboljšave laboratorijskih in bioinformatskih delotokov za zaznavanje in študij patogenih mikrobov.

Druge zaželene profesionalne in osebnostne lastnosti:
•    Sposobnost za delo v skupini v sodelovalnem okolju.
•    Sposobnost reševanja problemov in kreativno ter proaktivno razmišljanje.
•    Natančnost in čut za zagotavljanje kakovosti dela.
•    Zanimanje in sposobnost za delo na raznolikih raziskovalnih temah s področja temeljne in uporabne znanosti.
•    Dobro znanje angleščine in sposobnost sodelovanja z mednarodnimi partnerji.
•    Izkušnje v pisanju znanstvenih besedil v angleščini.
•    Želja po spoznavanju novih metod in pristopov analize.
•    Sposobnost vodenja projektov.
•    Pripravljenost za obiske tujih laboratorijev in predstavitev dela na mednarodnih konferencah.

Kaj nudimo?
•    Zaposlitev s polnim delovnim časom za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja.
•    Delo v dinamičnem, mladem in priznanem raziskovalnem kolektivu.
•    Sodelovanje z visoko usposobljenimi strokovnjaki, mednarodna sodelovanja in delo z visokotehnološkimi podjetji.
•    Fleksibilen delovni čas z možnostjo občasnega dela od doma.
•    Učenje specifičnih laboratorijskih ali bioinformatskih tem.
•    Možnosti za znanstveni in karierni razvoj in učenje mehkih veščin (npr. vodenje, skupinsko delo, projektno delo, pogajanja, komunikacijske veščine).

Začetek dela:
Takoj oziroma po dogovoru s kandidatom_ko.

Prijava:
Za dodatne informacije, prosim kontaktirajte dr. Denisa Kutnjaka ( denis.kutnjak@nib.si ).
Prijave z motivacijskim pismom, življenjepisom ter priporočili pričakujemo do 10. 7. 2023 na naslov kadrovska.sluzba@nib.si.