30 avg
In memoriam: prof. dr. Peter Stušek (1944-2023)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


In memoriam: dr. Peter Stušek (1944-2023)


Vsak človek je zase svet,
čuden, svetal in lep
kot zvezda na nebu.
(T. Pavček)


Poslavljamo se od dr. Petra Stuška nekdanjega sodelavca in prijatelja, ki je svojo izjemno fiziološko pot je začel leta 1970 na Inštitutu za biologijo.



Na Katedri za fiziologijo živali je pustil neizbrisen pečat kot raziskovalec in predan učitelj, ter ostal dejaven član kolektiva tudi po svoji upokojitvi. Pri svojem raziskovalnem delu, ki je bilo osredotočeno na vid pri žuželkah, se je izkazal z izjemno ustvarjalnostjo in spretnostjo za samogradnjo inštrumentov, zato so za njim, kljub materialnim omejitvam, ostale izvirne in referenčne meritve presnovne stopnje žuželčjih oči.

Pomembno je prispeval razvoju mikrogazometričnih meritev s Kartezijevim plavačem. Metoda omogoča natančne meritve na očesnih vzorcih pod vplivom različnih svetlobnih dražljajev in adaptacijskih razmer. Njegovi izsledki meritev porabe kisika v očeh žuželk so se razlikovali od prvih rezultatov drugih raziskovalcev, ki so uporabljali alternativne metode. Po več letih je znanost potrdila točnost meritev dr. Stuška.

Številne generacije študentov so si ga zapomnile kot elokventnega in duhovitega pedagoga, njegovi učbeniki za biologijo v gimnaziji pa so desetletja po izidu še vedno aktualni in priljubljeni. Sodelavci smo ga imeli zelo radi tudi zaradi njegove prijazne narave, nenehnega zanimanja za nove ideje ter iskrivega razmišljanja.

Bil je samonikel in subverziven mislec, poln idej, ki je prinašal navdušenje v naše razprave.

Svojcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.


Žalna seja bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 15. uri v predavalnici B1 v Biološkem središču.