26 maj
Vibracijska komunikacija: od vedenja do fiziologije in biodiverzitete

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
26. maj 2006 ob 14.15, predavalnica 3, Biološko središče, Dr. Meta Virant-Doberlet: Vibracijska komunikacija: od vedenja do fiziologije in biodiverzitete

Čeprav je sporazumevanje s signali, ki se prenašajo preko podlage, med členonožci splošno razširjeno ter pri žuželkah v odnosu do zvočne komunikacije evolucijsko izvorno in prevladujoče, je vibracijska komunikacija še vedno najmanj raziskan način sporazumevanja. Namen predavanja je predstaviti, kako razširjena in pomembna je ta oblika komunikacije in kaj so njene posebnosti.

V komunikacijo je zajeto oddajanje signalov, njihov prenos ter prepoznavanje in analiza informacije. Bolj kot pri katerikoli drugi obliki sporazumevanja, so osnovni mehanizmi pri vibracijski komunikaciji povezani z fizikalnimi lastnostmi okolja ter anatomijo in fiziologijo kakor tudi z vedenjem. V prvem delu predavanja bodo zaokroženo predstavljeni rezultati raziskav mehanizma orientacije proti viru vibracijskega signala. Modelna vrsta je rastlinska stenica zelena smrdljivka (Nezara viridula, Hemiptera: Heteroptera: Pentatomidae).
V drugem delu predavanja bodo predstavljene najnovejše raziskave vibracijske komunikacije pri škržatkih rodu Aphrodes (Hemiptera: Auchenorrhyncha: Cicadellidae). Z analizo vedenjske in genetske variabilnosti (AFLP in mitohondrijska DNA) med geografsko ločenimi populacijami raziskujemo vlogo vibracijskih signalov pri reproduktivni izolaciji.