09 dec
Vpliv parazitske pršice Varrao destructor na vedenje in izgubo okuženih pašnih čebel (Apis mellifera)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
9. december 2005, ob 13.15., predavalnica 3,  Biološko središče, dr. Jasna Kralj: Vpliv parazitske pršice Varrao destructor na vedenje in izgubo okuženih pašnih čebel (Apis mellifera)

Varroa destructor je ektoparazitska pršica čebel, ki povzroča veliko škodo čebelarstvom po vsem svetu. Varoje je največ v celicah zalege, kjer se razmnožuje, najdemo pa jo tudi na starejših delavkah, ki gredo na pašo.  Možnost, da se varoja ne vrne več v panj, so nakazovale nedavne raziskave, ki so pokazale, da je okužba izletelih čebel z V. destructor večja od okužbe teh, ki se vrnejo. Namen raziskav je bil ugotoviti vpliv varoje na vedenje in izgubo pašnih čebel. Opazovanje vhoda v panj s pomočjo video kamere je pokazalo znatne izgube okuženih čebel, kot tudi izgube posamičnih varoj s čebel. Okužene čebele so se 1.7 krat dalj časa zadrževale zunaj panja kot neokužene. Okužene čebele iste starosti, ki so bile spuščene z iste razdalje kot neokužene, so se manj pogosto vrnile v panj do večera. Tiste, ki so se vrnile, pa so potrebovale več časa za povratek. Da je let čebel podaljšan, je bilo razvidno tudi iz avtomatskega beleženja radio frekvenčno označenih čebel, katerih del je bil predhodno okužen z varojo. Test orientacije je pokazal, da okužene čebele slabše prepoznavajo vhod v panj, kar je lahko razlog za daljše lete in  manj pogosto vračanje.

Izguba okuženih pašnih čebel lahko zmanjša okužbo družine, zato jo morda lahko smatramo tudi kot enega izmed obrambnih mehanizmov čebel  proti V. destructor.