10 nov
Novinarska konferenca: Genotoksičnost stekleničenih vod v Sloveniji

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Pomemben vir izpostavljenosti ljudi genotoksičnim snovem je lahko pitna voda, bodisi zaradi onesnaženja vira vode, zaradi nastanka genotoksičnih stranskih produktov dezinfekcije, lahko pa izvirajo tudi iz embalaže. Kakovost in zdravstvena ustreznost pitne vode kot tudi naravne mineralne, izvirske in namizne vode se ugotavlja in zagotavlja na podlagi meritev fizikalno kemijskih in mikrobioloških parametrov in dopustnih vrednosti za posamezne parametre, ki jih predpisujejo ustrezni pravilniki. Vendar te meritve ne pokažejo snovi, ki jih ne iščemo in ne pokažejo morebitnih sinergističnih ali antagonstičnih učinkov.

Za ugotavljanje prisotnosti genotoksičnih snovi v pitni vodi, kot tudi pri ocenjevanju tveganja za zdravje ljudi, veliko pripomorejo podatki, ki jih dobimo z biološkimi testi na genotoksičnost. Izredno pomembno je, da te teste pravilno izberemo, izvedemo v skladu z mednarodno priznanimi protokoli, ob ustrezni laboratorijski praksi in da dobljene rezultate pravilno interpretiramo. Najbolj uveljavljena metoda za ugotavljanje genotoksičnosti pitnih vod je testiranje predhodno koncentriranih vzorcev z bakterijskim Salmonella/mikrosomalnim testom (Ames-ov test). V zadnjem času se za te raziskave uveljavljajo tudi sodobni testni sistemi s človeškimi celicami, ker te bolje odražajo učinke pri ljudeh.

V Sloveniji sistematskih raziskav genotoksičnosti pitnih in embaliranih vod ni. V letih 2003 in 2004 so se v dnevnem časopisju in na spletnih straneh  pojavili podatki o genotoksičnosti embaliranih vod, ki so temeljili na čebulnem testu. Čeprav so bili podatki pridobljeni s testnim sistemom, ki ni ravno relevanten za sklepanje o tveganjih za ljudi, so bili alarmantni (vse vode so bile bolj ali manj genotoksične), vendar so hkrati vzbujali sum, da so napačno interpretirani. Zato smo v sodelovanju z nekaterimi proizvajalci embalirane vode izvedli raziskavo mutagenosti embaliranih mineralnih in izvirskih vod. Testirali smo 12 vzorcev, od tega je bilo 6 vzorcev mineralnih vod, 5 vzorcev embaliranih izvirskih vod, ter vzorec vodovodne vode. Koncentrirane vzorce smo testirali s Salmonella/mikrosomalnim testom in s testom komet s človeškimi jetrnimi celicami. Primerjalno smo s človeškimi jetrnimi celicami testirali tudi 4 nekoncentrirane vzorce  embaliranih vod (Oda, Zala, Izvir in Dana). Raziskave so pokazale, da noben vzorec niti koncentrirani niti nekoncentriran ni bil genotoksičen. Ti rezultati torej kažejo, da embalirane vode verjetno ne predstavljajo zdravstvenega tveganja zaradi genotoksičnosti.