12 mar
Merjenje medmolekularnih interakcij. Uporaba plazmonske površinske resonance v biologiji.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Biologija je v zadnjih petnajstih letih zaznamovana z visokozmogljivimi projekti. Interaktomika se ukvarja s povezavami med različnimi proteini v celici. Visokozmogljive metode dostikrat ne povedo veliko o naravi same interakcije med proteini. Takrat se zatečemo k drugim metodam, ki nam lahko povedo npr. kako močna je interakcija med dvema proteinoma in od katerih faktorjev je odvisna. Zelo pomembno vlogo igra v zadnjem času zasledovanje interakcij makromolekul s pomočjo refraktometra, ki deluje na osnovi površinske plazmonske resonance (ang. Surface Plasmon Resonance). Aparat švedske tovarne Biacore smo pred nedavnim pridobili na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani.

S pomočjo SPR merimo interakcije bioloških makromolekul. Pri tem je vseeno, za kakšno vrsto molekule gre, pomembno je le, da med njima obstoji dovolj močna interakcija. Tako je možno študirati interakcije med proteini, proteini in DNA, encimom in substratom ali inhibitorjem, vezavo zdravil na različne receptorje in v posebnih primerih celo vezavo proteinov na lipidne membrane. Biacore tehnologija je zasnovana na senzorskih čipih, mikrotekočinskem sistemu in detektorju, ki deluje na principu površinske plazmonske resonance. Različno zasnovani senzorski čipi nam omogočajo vezavo skoraj katerekoli biološko pomembne makromolekule ali celo večjih delcev, npr. virusov ali celic, na površino senzorskega čipa.

SPR se je v zadnjih letih pokazal tudi kot zelo pomembno orodje v farmacevtski in prehrambeni industriji. Tehnologija se vključuje v vse faze odkrivanja novih zdravil, saj je možno zelo enostavno in hitro pregledati večje število vezavnih partnerjev za potencialne terapevtske tarče. V ta namen so aparate Biacore že povezali na masne spektrometre ali tekočinske kromatografe in igrajo pomembno vlogo v interaktomiki. Pomembno orodje je SPR postal tudi v prehrambeni industriji, kjer ga lahko uporabimo za kontrolo kvalitete hrane. Iz kompleksne mešanice molekul lahko hitro in z veliko natančnostjo zasledimo vezavo že zelo majhnih količin iskane molekule.
V predavanju bom predstavil tehnologijo Biacore, osnove merjenja medmolekularnih interakcij s pomočjo SPR, prednosti pred ostalimi metodami in vlogo SPR v biologiji.