16 nov
Prof. dr. Tamara Lah Turnšek v okviru projekta Znanje žanje v državnem zboru

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Tamara Lah Turnšek, je v okviru projekta Znanje žanje, v torek 17.11.2009, pred nadaljevanjem novembrske seje Državnega zbora izvedla predavanje z naslovom »Matične celice - znanstveni, zdravstveni in podjetniški izziv«. Red. prof. dr. Tamara Lah Turnšek se ukvarja z biološkimi in molekularnimi raziskavami rakavih obolenj. V zadnjem obdobju se osredotoča predvsem na raziskave rakavih matičnih celic in na raziskave mezenhimskih matičnih celic v povezavi z zdravljenjem raka.

Na javnem predavanju je spregovorila o matičnih celicah, ki naj bi bile za regeneracijo poškodovanih organov primernejše od večine dosedanjih oblik terapije, saj so sposobne obnove tkiva v širšem obsegu in za daljše časovno obdobje. Prepričana je, da omogočajo učinkovitejše zdravljenje bolnikov in so zato veliko upanje za medicino v prihodnje.

Predstavila je tudi nedavno ustanovljen Center za matične celice (CMC) – konzorcij, slovenskih javnih in zasebnih ustanov. Poudarila je, da bodo v okviru konzorcija CMC v prihodnosti potekale raziskave, ki bodo osredotočene na razvoj in uvajanje mezenhimskih matičnih celic v klinično zdravljenje težje ozdravljivih bolezni, kot so poškodbe kosti in hrustanca ter neozdravljivih bolezni jeter, avtoimunskih bolezni in nekaterih vrst raka. Prepričana je, da sicer razvoj področja temelji na potrebah trga, vendar pa je vloga države v prvih korakih zelo pomembna. Ne le, da mora politika dati neke vrste moralno podporo tem projektom oziroma raziskavam, potrebna so tudi nepovratna in povratna sredstva, predvsem za spodbujanje razvoja strokovnih kapacitet - kadrov in za vzpostavitev sodobne infrastrukture in pogojev dela, je dejala red. prof. dr. Tamara Lah Turnšek.

Predavanja se je poleg poslank in poslancev udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost dr. Franci Demšar in prijatelji iz vrst sodelavcev in raziskovalcev.
Več o projektu Znanje žanje in javnem predavanju red. prof. dr. Tamare Lah Turnšek najdete na spletni strani Državnega zbora , v rubriki Znanje žanje.



Vabljeni k ogledu članka, ki sta ga pripravili sodelavki NIB-a prof. dr. Tamara Lah Turnšek in dr. Helena Motaln ter dr. Nataša Levičar iz Hammersmith Hospital, Imperial College London, UK

Prav tako si lahko ogledate prosojnice iz predavanja v priloženem dokumentuVabljeni tudi k ogledu članka z naslovom »Obetavne matične celice«, ki je izšel v Delu, dne 18.11.2009

Več o projektu in Centru za matične celice pa si lahko preberete na spletni strani in v pripeti predstavitvi.

Fotografije


Foto: mag. Borut Peršolja - Državni zbor