09 mar
40 let Morske biološke postaje Piran

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo ob svoji štirideseti obletnici organizirala mednarodni simpozij SAME11 (Symposium on Aquatic Microbial Ecology). Simpozij je potekal od 30. avgusta do 4. septembra 2009 v hotelu Bernardin, v Portorožu, pod častnik pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Türka.

V pozdravni besedi se je simpozij poklonil jubileju Charles Darwina, kajti njegovi dokazi in razmišljanja o razvoju vrst in selekciji organizmov v evoluciji bolj kot kadarkoli zaposlujejo ne samo biologije, pač pa tudi mikrobiologe. V uvodnem delu je zbrane pozdravila tudi direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo,  prof. dr. Tamara Lah Turnšek in svojim sodelavcem na Morski biološki postaji čestitala za uspešno dosedanje delo ter jim zaželela še veliko znanstvenih in poslovnih uspehov.

Letošnje srečanje je potekalo pet dni, udeležili so se ga mikrobiologi, virologiji, molekularni biologi, biokemiki, informatiki in modelisti, raziskovalci, ki se ukvarjajo z mikrobi v vodah, atmosferi in sedimentih. Tematika je vključevala različne ekosisteme, od globokomorskih do obalnih, estuarijev, rek, jezer vse od polarnega do tropskega geografskega pasu. Program je vključeval devet trenutno najbolj aktualnih tematik: Biodiverziteta v mikrobni ekologiji, Mikrobi in biokemični cikli, Transformacija organske snovi v vodnih sistemih, Mikrobne inetrakcije in komunikacija, Ekologija virusov, Mikrobiologija sedimentov, Mikrobi in klimatske spremembe ter Modeli v mikrobni ekologiji.

Simpozij je organizirala Morska biološka postaja, enota Nacionalnega inštituta za biologijo, ob svoji 40-letnici. Vseskozi njenega delovanja je bila v raziskovalne in aplikativne dejavnosti aktivno vključena tudi skupina mikrobiologov. V otvoritvenih govorih je bil podan kratek pregled delovanja Morske biološke postaje in predstavljen njen pomen v lokalnem prostoru. Dolgoletna sodelovanja sodelavcev Morske biološke postaje z uglednimi raziskovalci iz tujine, so omogočila organizacijo in kvaliteto simpozija in s tem umestitev edine morske inštitucije v Sloveniji na zemljevid držav, ki imajo morje in se z njim ukvarjajo tudi raziskovalno.
 

Vabimo vas, da si ogledate spletno stran www.mbss.org, kjer boste našli več informacij o simpoziju in Morski biološki postaji Piran.


Poročilo o izvedenem simpoziju si lahko ogledate v pripetem dokumetu