11 mar
50 let delovanja Nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo v letu 2010 praznuje 50-letnico svojega delovanja.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) v letu 2010 praznuje 50-letnico svojega delovanja. V pol stoletja smo prehodili uspešno pot in se iz inštituta v okviru Univerze v Ljubljani v začetku 60-tih let, preko pravne osamosvojitve v 70-tih letih, razvili v sodobno raziskovalno institucijo, ki se danes lahko postavi ob bok najuspešnejšim raziskovalnim organizacijam v Sloveniji in tudi širše. Sodelujemo na dveh lokacijah, v Biološkem središču, na Večni poti v Ljubljani in na Fornačah v Piranu.


Biološko središče v Ljubljani


Glavna stavba NIB v Ljubljani



S predanim delom dosegamo danes odlične znanstvene rezultate, s katerimi krepimo naš ugled. S prenašanjem znanja v različne vrste uporabnih raziskav in razvoja sodelujemo z vrsto javnimi in zasebnimi institucijami v Sloveniji in s tem dokazujemo smiselnost obstoja ter uresničujemo naše poslanstvo. Preko mednarodnih in še posebej EU projektov in raznih programov smo dobro uveljavljeni v svetu ter privabljamo številne študente in profesorje za krajša ali daljša delovanja na našem inštitutu.


Naše znanstveno in strokovno poslanstvo je usmerjeno v ohranjaje naravnega okolja in biodiverzitete, ki ji je posvečeno prav letošnje leto, ki je za obeleženje naše petdesetletnice še posebej primerno. Pomembne so tudi raziskave na področju varstva zdravja rastlin, živali in človeka. S slednjim smo tesno vpeti tudi v sodobne tehnologije in sodelujemo v več Centrih odličnosti. Vse to naj poteka v smislu ohranjanja naravnega in družbenega ekosistema, ki z medsebojnim prepletanjem vodita k trajnostnem razvoju Slovenije in globalno.


Vhodni objekt Biološkega središča v Ljubljani

Morska biološka postaja v Piranu


Z odgovornim pristopom do naravnega in družbenega okolja si prizadevamo za partnerski odnos z vsemi našimi poslovnimi partnerji in naročniki. Še posebej se trudimo, da so naša vrta odprta tudi mladim in javnosti. Svoje znanje prenašamo v pedagoške programe vseh univerz in nekaterih visokih šol v Sloveniji in celo mednarodno. Tudi za prihodnost imamo, kljub trenutnim objektivnim težavam, smele načrte in verjamemo, da bomo naše delovanje na znanstvenem, podjetniškem in družbenem področju v prihodnje še poglabljali.


V počastitev 50-letnice obstoja Nacionalnega inštituta za biologijo bo v ponedeljek 25. oktobra 2010, ob 17.00 uri, v novi predavalnici Biotehniške fakultete, na Jamnikarjevi 101, v Ljubljani, potekal svečan dogodek. Ob slavnostnem dogodku nam je čestital predsednik države dr. Danilo Türk, obeležil pa ga bo tudi obisk najvišjih državnih predstavnikov, predsednika vlade Boruta Pahorja, predsednika parlamenta dr. Pavla Gantarja in resornega ministra Gregorja Golobiča ter drugih visokih gostov.


Na svečanem dogodku bomo prvič v zgodovini NIB-a podelili tudi nagrade in priznanja prof. dr. Miroslava Zeia, ki je bil med ustanovitelji NIB-a. Za svoje življenjsko delo in prispevek k slovenski biološki znanosti in njenemu mednarodnemu ugledu je ob svoji 90-letnici prejel Zlati red Republike Slovenije za zasluge. Prejel pa je tudi vrsto domačih in mednarodnih priznanj. Nagrade in priznanja prof. dr. Miroslava Zeia bo NIB tudi v bodoče podeljeval posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju temeljnih in uporabnih raziskav s področja ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.


Premierno pa bomo na prireditvi predstavili tudi dokumentarno umetniški film o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje, ki odgovarja tudi na druga eksistenčna vprašanja sodobnega sveta, ujetega med tehnološki stampedo in ohranjanje življenjskega ravnotežja.


Kot pravi direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, prof. dr. Tamara Lah Turnšek, imamo tudi za prihodnost smele načrte in verjamemo, da bomo naše delovanje na znanstvenem, podjetniškem in družbenem področju v prihodnje še poglabljali in dosegali odlične znanstvene in podjetniške rezultate.

Vabimo vas, da si več informacij o našem inštitutu ogledate na teh spletnih straneh, v poglavju O inštitutu, Oddelki, Storitve in oprema ter v ostalih vsebinah.

Vabljeni tudi k ogledu našega predstavitvenega filma.


SPONZORJI

Bronasti sponzorji

Kemomed d.o.o.

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto

Lek d.d.

Mediline mešana trgovska družba, d.o.o.

Mikro + polo d.o.o.

Zavarovalnica Maribor

Alarix d.o.o.

Bia d.o.o.

Kambič Laboratorijska oprema d.o.o.

Labormed d.o.o.

Radenska d.o.o.