07 apr
Vabljeni na predavanja raziskovalcev Morske biološke postaje v Piranu iz področja morske biologije

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite sklopa predavanj iz področja morske biologije, ki jih bodo izvedli naši sodelavci Morske biološke postaje v Piranu.

Predavanja bodo potekala v četrtek, 8. aprila 2010, ob 11.00 uri, na sedežu Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v predavalnici B5.


Izvedena bodo naslednja predavanja:

  • Program 'Raziskave obalnega morja' - dežnik dejavnosti na MBP (prof. dr.  Alenka Malej),
  • Biodiverziteta v slovenskem morju (prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Martina Orlando-Bonaca),
  • Nacionalni monitoringi: Kaj lahko uporabimo iz dolgoletnega zbiranja podatkov? (doc. dr. Patricija Mozetič in dr. Valentina Turk),
  • Kemične raziskave v morskem in obalnem prostoru (prof. dr. Jadran  Faganeli) in
  • Oceanografija obalnih voda (prof. dr. Vlado Malačič in dr. Boris. Petelin).


Morska biološka postaja Piran (MBP) je bila ustanovljena leta 1969 kot enota Nacionalnega inštituta za biologijo iz Ljubljane. Nastala je zaradi naraščajočega zanimanja za morje, a tudi zaradi dejanskih potreb - predvsem skrbi za okolje. Sprva je bila postaja usmerjena v raziskovanje lokalne flore in favne, sčasoma pa je prerasla v večjo enoto, ki je prenesla težišče dela tudi na ekološke, polucijske in danes že pretežno interdisciplinarne raziskave morja.  MBP danes deluje kot edina raziskovalna skupina v Sloveniji, ki se ukvarja z znanstvenim in strokovnim delom v celoti vezanim na morje. V povezavi z vrhunskimi tujimi centri predstavlja žarišče razvoja na tem področju. Skozi tri desetletja svojega razvoja je MBP prerasla ozek okvir terenske morske izpostave Nacionalnega inštituta za biologijo, se programsko, kadrovsko in materialno močno okrepila in danes, tesno vpeta v domači in mednarodni raziskovalni prostor, predstavlja pomemben vezni člen narodove naravoslovne biti z morjem.

Veselimo se Vašega obiska!