14 apr
Črni petek slovenske znanosti – Komentar na objavo rezultatov ARRS za (so)financiranje raziskovalnih projektov

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Javna agencija za raziskovalno dejavnost je v petek, 9. aprila 2010 objavila rezultate Javnega razpisa za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2010 – razpis v letu 2009 (druga faza ocenjevanja). Rezultati, ki so jih sodelavci Javnih raziskovalnih zavodov, visokošolskih zavodov in ostalih raziskovalnih institucij že nestrpno pričakovali, so šokirali slovensko raziskovalno sfero in ta dan so poimenovali »črni petek slovenske znanosti«. Velika večina slovenskih raziskovalcev je ta dan ostala brez novih možnosti za delo, kar še posebej velja za mlajše raziskovalce.

Tudi raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo smo doživela leden tuš in zgroženi ugotovili, da država ne potrebuje več raziskav na področju biologije, niti ne na področju varstva okolja . Na področju biologije, ki jo kot predmet poučujejo že v osnovnošolskih programih, kakor tudi na področju varstva okolja ni bil namreč izbran noben projekt.

Po podatkih ARRS so v prvi fazi prejeli nad 900 prijav projektov, izmed katerih je bilo v drugo fazo uvrščenih 221 prijav,  izmed teh pa je bilo izbranih 82 prijav projektov. Raziskovalci NIBa smo se v drugo fazo uvrstili s šestimi prijavami. Prijavili smo tri temeljne manjše projekte, dva aplikativna manjša projekta in en večji temeljni projekt. V skladu z našim poslanstvom smo jih prijavili na področjih biologije, varstva okolja, rastlinske produkcije in predelave ter biotehnologije. V financiranje je bil izbran le en aplikativni manjši projekt iz področja biotehnologije. Glede na ocene recenzentov naših prijav projektov, ki so dosegale ali celo presegale povprečje izbranih projektov, smo nad rezultatom toliko bolj presenečeni in zelo zaskrbljeni.

Vabimo vas tudi k ogledu dveh člankov v prilogi Delo Znanost, dne 15. aprila 2010:

Slovenija kot inovacijski paradiž – realna možnost ali utopija?

Bodo pač odšli v tujino - odmev prof. dr. Tamare Lah Turnšek na komentar  dr. Gergorja Majdiča  - Črni petek slovenske znanosti.