20 maj
prof. dr. Anton Brancelj gost oddaje Turbulenca na RTV na temo "Voda"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

 


Na RTV je 19.5.2010 potekala že 72. oddaja Turbulenca, ki je bila tokrat posvečena vodam. Gost oddaje je bil tudi znanstveni svetnik in vodja Oddelka za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, prof. dr. Anton Brancelj, ki je v oddaji podal nekatere odgovore na vprašanja koliko vode človek porabi, kaj je surova voda, kdaj je kloriranje nujno, kako izvedeti, če je plavalna voda primerna za vodne športe, kako človek spreminja vodne habitate, …

Količina vlage na Zemlji se ni spremenila. Voda, ki so jo pili dinozavri pred več milijoni let, je ista voda, ki danes pada kot dež. Našemi planetu pravimo tudi modri, prav zaradi vode, ki pokriva več kot 70% površja. 97,5% vse te vode je slane, to so morja in oceani. Le 2,5% vse vode je sladke, od tega pa je približno dve tretjini zmrznjene, kar pomeni, da ostane manj kot 1% vode, ki jo lahko uporabimo ljudje.


Statistika pravi, da za izdelavo enega para jeans hlač (kavbojk) porabimo skoraj 11.000 litrov vode, 390 litrov porabimo samo za pridelavo ene banane, 6500 litrov za pridelavo ene bombažne rjuhe.


Vabimo vas, da si ogledate videoposnetek oddaje Turbulenca - "Voda", kjer boste slišali še več zanimivosti o vodi.

V prispevku Poraba vode boste našli odgovor koliko vode porabi človek za posamezno aktivnost.

V pripeti publikaciji Agencije RS za okolje pa boste izvedeli ali so kopalne vode v Sloveniji primerne za zdravo in varno kopanje, ali je plavalna voda primerna za vodne športe ipd.

Vabljeni tudi k ogledu Fotogalerije o vodi.