28 jan
Sodelavci inštituta so se pridružili stavki

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Več kot polovica vseh zaposlenih na Nacionalnem inštitutu za biologijo se je 23.1.13 aktivno udeležila splošne stavke javnega sektorja. Stavki smo se pridružili na shodih v Ljubljani, sodelavci z Morske biološke postaje Piran pa so se shodom pridružili na Titovem trgu v Kopru. S tem smo stavkajoči sodelavci želeli sporočiti vladi, da se ne strinjamo z dodatnim nižanjem plač v javnem sektorju in z nižanjem sredstev, ki jih država nameni za vlaganje v znanost. To lahko vodi v zmanjševanje števila zaposlenih. Z  grožnjami in zahtevami  po odpuščanju delavcev v tej dejavnosti pa bo prav gotovo še slabše in tako  smo v vedno bolj nezavidljivi situaciji tako mi kot naši delodajalci - in nazadnje  vsi prebivalci Slovenije, ki od nas pričakujejo kvalitetno znanstveno delo, na kateri temelji tudi zagon gospodarskega razvoja.

 

Delodajalci in zaposleni pa ravno tako ne želimo, da bi perspektivni mladi ljudje, ki so na vrhuncu moči in v katere je država do sedaj na veliko vlagala, bili pripravljeni zaradi pomanjkanja sredstev za raziskav prisiljeni iti v tujino. Slovenski znanstveniki smo in še postajamo vedno bolj prepoznavni, cenjeni in iskani, vendar tudi s ponosom ostajamo v Sloveniji in svetu predstavljamo naše rezultate ter se povezujemo, tako lokalno kot mednarodno. Želimo si, da bi se vlaganja države v znanost ne samo ohranila, temveč tudi povečala, saj je intelektualna moč države po našem verjetju predpogoj za njen razvoj.

 

Izjavo Znanstvenih svetov NIB, IJS in KI, v kateri so omenjene posledice, ki jih za sabo nosi zmanjšano vlaganje v znanost, smo v medije podali novembra 2012. (http://www.nib.si/aktualno/novice/590-vabljeni-na-mednarodno-delavnico-information-sources-in-biotechnology).