31 jan
NIB je postal redni član Društva "Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Upravni odbor  Društva "Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju" (SZI) je na svoji 49. seji 10. januarja 2013 sprejel Nacionalni institut za biologijo med redne člane Društva "Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju / Slowenisches Wissenschaftsinstitut in Wien".

 

Kot član SZI bo NIB spodbujal, izvajal in razvijal znanstveno, kulturno, tehnološko in gospodarsko sodelovanje z Avstrijo.

 

Slovenski znanstveni inštitut deluje na Dunaju od oktobra 2000 . Glavni nosilki inštituta sta Univerzi v Ljubljani in Mariboru. Središče prizadevanj novo ustanovljenega znanstvenega inštituta je pospeševanje prekomejnega znanstvenega sodelovanja univerz in znanstvenih inštitucij v Sloveniji in Avstriji. Vse tesnejše pa je tudi sodelovanjez avstrijskimi knjižnicami, arhivi, muzeji ipd., kjer čaka po mnenju slovenskih zgodovinskih raziskovalcev še veliko slovenske zgodovinske dediščine na svoje odkritje in raziskovanje.

 

Zgodovinsko pomemben je tudi kraj v katerem je nameščen nov inštitut - Knaflova hiša. Hiša "Seilerstätte 2" je last Luka Knafljeve ustanove, ki je od leta 1676 naprej omogočila kar nekaj generacijam slovenskih študentov za časa habsburške monarhije študij na dunajski univerzi. Znani dobitniki Knafljeve štipendije so bili m.dr. slovenski pesniki France Prešeren, Oton Župančič, Ivan Tavčar, zgodovinar Franc Kos in geograf Anton Melik. Direktor inštituta je dr. Vincenc Rajšp.

 

Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju kot organizacijska enota društva izvaja in spodbuja znanstveno raziskovalno delo, organizira predavanja, tečaje, simpozije, znanstvene in strokovne delavnice, gostovanja znanstvenikov; nudi tehnično-administrativno pomoč slovenskim znanstvenikom, ki delujejo v Avstriji in avstrijskim znanstvenikom, ki si želijo sodelovanja s Slovenijo; nudi pomoč pri iskanju partnerjev za znanstvene in raziskovalne projekte v Avstriji in Sloveniji; pripravlja in daje na razpolago informativno dokumentacijo in pomaga pri priključitvi na mednarodne podatkovne banke; spodbuja medsebojne izmenjave na področju znanosti in kulture; organizira in izvaja skupne raziskovalne projekte in daje pobude zanje; spodbuja stike na področju znanosti, kulture, tehnologije in gospodarstva z drugimi državami in mednarodnimi organizacijami; štipendira avstrijske študente in znanstvenike itd.


Več o informacij o Slovenskem znanstvenem inštitutu najdete na njihovih spletnih straneh: http://www.szi-dunaj.a