10 okt
NIB se je predstavil na petih dnevih zaščite in reševanja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Velenju so  od 2. do 5. oktobra  potekali peti Dnevi zaščite in reševanja. Dnevi so organizirani vsako drugo leto. Namenjeni so javni predstavitvi organizacij in služb vključenih v sistem zaščite in reševanja Slovenije.


Kot aktivni udeleženec se je s svojo stojnico predstavil tudi naš inštitut. Predstavili smo metode in tehnologije, ki jih uporabljamo za detekcijo patogenih organizmov v vodah, kot so: plovilo za avtomatsko detekcijo cianobakterij v površinskih vodah; CIM kromatografska metoda za koncentriranje in detekcijo virusov iz vod, ki jo je možno izvajati na terenu; in novo tehnologijo detekcije patogenov s pomočjo izotermalnega pomnoževanja nukleinskih kislin - LAMP. Na naši stojnici je bila predstavljena tudi Visoka šola za varstvo okolja v Velenju, kjer predavajo naši predavatelji.


Obiskovalci prireditve so pokazali veliko zanimanja za dejavnosti inštituta, poleg tega nas je obiskalo nekaj različnih delegacij.  Obiskala nas je tudi  podpredsednica državnega zbora Polonca Komar, ki je bila najvišji predstavnik države na otvoritvi.


Z udeležbo na Dnevih zaščite in reševanja smo predstavili, da so naša znanja in tehnologije nepogrešljive v primeru detekcije izbranih patogenih organizmov. Hkrati smo sporočili, da ima Nacionalni institut za biologijo znanja, ki pri ustvarjanju novih izdelkov in tehnologij z visoko dodano vrednostjo (robotizirano plovilo - sodelovanje z ARHEL d.o.o. in CIM kromatografska metoda za detekcijo virusov – sodelovanje z BIA Separations d.o.o.), uspešno združuje svoje moči z visokotehnološkimi domačimi podjetji. Znanje, ki pri tem sodelovanju nastaja, pa se neposredno prenaša v pedagoški proces (Visoka šola za varstvo okolja).