18 nov
Na NIB je potekala delavnica Določanje in identifikacija gensko spremenjenih organizmov (GSO)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in Ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) je 23.oktobra 2013 na NIB potekala delavnica: Določanje in identifikacija gensko spremenjenih organizmov (GSO). Delavnica je bila posvečena praznovanju 10. obletnice uveljavitve Kartagenskega protokola o biološki varnosti.

 

Nacionalni inštitut za biologijo je Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO in je na delavnici predstavil aktualne problematike in nove možnosti določanja GSO, vključeno pa je bilo tudi praktično delo v laboratoriju. V posebno čast nam je bilo, da je poleg pozdravnega govora g. Uroša Vajgla, vodje Sektorja za okolje in podnebne spremembe (MKO) svoj pozdravni govor, posebej posvečen tej delavnici in delu Slovenije v okviru Kartagenskega protokola poslal tudi dr. Charles Gbedemah (http://www.4shared.com/video/TOZWQ4Hn/2013-10-23-cbd-es-cb-si.html), visoki uradnik Sekretariata za Kartagenski protokol. Delavnice so se udeležili predstavniki MKO in njenih organov ter Carinske uprave RS.

 

Kartagenski protokol o biološki varnosti pokriva predvsem čezmejna gibanja živih GSO. Vzpostavlja mednarodne postopke, ki so v takih primerih obvezni za države pogodbenice. Protokol izhaja iz Konvencije o biološki raznovrstnosti, ki identificira biološko varnost kot pomembno komponento pri ohranjanju biološke raznovrstnosti. Slovenija je Kartagenski protokol ratificirala leta 2002 z Zakonom o ratifikaciji Kartagenskega protokola o biološki varnosti h Konvenciji o biološki raznovrstnosti (MKPBV) (Uradni list RS 89/2002).

 

Več informacij o delavnici s predstavitvami in zaključki je dostopnih na spletnem mestu "Slovenskega portala o biološki varnosti", ki je sestavni del mednarodnega portala o biološki varnosti

http://www.biotechnology-gmo.gov.si/slovenija/dogodki/dolocanje_in_identifikacija_gensko_spremenjenih_organizmov_gso/index.html