28 maj
Potekal je tretji Dan očarljivih rastlin

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V petek, 23. maja 2014, sta bila očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že tretjič potekal Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se je ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo.


V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012 in 2013 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2013 je potekalo kar 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je osrednji dogodek potekal v ljubljanskem botaničnem vrtu v organizaciji Slovenskega društva za biologijo rastlin (SDBR) in še 24 drugih sodelujočih ustanov.


Kljub temu, da  mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu v letu 2014 ni bil organiziran, želimo, da je dogodek v Sloveniji vsakoleten, zato je v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014, in sicer v petek, 23.5.2014.


V Sloveniji je bil tudi letos glavni organizator Dneva očarljivih rastlin Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami (Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo in lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, Prirodoslovni muzej Slovenije, Triglavski narodni park, Botanično društvo Slovenije, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, TrancÆdventure, Založba Mladinska knjiga revija Pil), ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom, organiziralo več dogodkov.


Osrednji slovenski dogodek je potekal v Botaničnem vrtu v Ljubljani, kjer so bile rastline predstavljene na različne načine (delavnice, praktični prikazi, kvizi, razstave). Osrednji dogodek je obiskalo preko 600 osnovnošolcev in dijakov iz cele Slovenije. Spremljevalna dogodka Dneva očarljivih rastlin sta bila še likovni in literarni natečaj. Aktivnosti so potekale tudi na drugih lokacijah (Ljubljana, Maribor, Trenta). Celoten program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2014 je dostopen na povezavi.