VIRUS RJAVE GRBANČAVOSTI PLODOV PARADIŽNIKA (tomato brown rugose fruit virus; ToBRFV)

25 feb
VIRUS RJAVE GRBANČAVOSTI PLODOV PARADIŽNIKA (tomato brown rugose fruit virus; ToBRFV)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika
(tomato brown rugose fruit virus; ToBRFV)

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika_podatkovni list

 

Status: Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je nov nevaren virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Zaradi nevarnosti vnosa in širjenja virusa so za celotno EU predpisani nujni ukrepi, ki jih določa Izvedbeni sklep Komisije (EU) 2020/1191 s spremembami.

Geografska razširjenost: Prvič je bil odkrit v pridelavi paradižnika v Izraelu leta 2014, kasneje pa tudi potrjen na Kitajskem, v ZDA (izkoreninjen), Mehiki, Jordaniji, Turčiji in Veliki Britaniji. V EU je bil prvič potrjen konec leta 2018. Zaradi prenosa z okuženim semenom je bil do sedaj potrjen že v večini držav članic EU, tudi v Sloveniji.

Gostiteljske rastline: Najpomembnejši gostiteljski rastlini virusa sta paradižnik in paprika. Okuži lahko tudi različne plevelne vrste, ki pogosto ne kažejo nobenih znamenj okužbe in zato lahko predstavljajo vir za nove okužbe.

Opis in biologija: ToBRFV spada v rod Tobamovirus. ToBRFV spada v rod Tobamovirus. Tobamovirusi lahko preživijo več mesecev na rastlinskih ostankih, na kompostu, v zemlji, na orodju, embalaži, obleki ali na ogrodju okuženih rastlinjakov. Za nekatere tobamoviruse je dokazano, da je lahko vir okužb tudi kontaminirana voda, ki se uporablja za namakanje.

Znamenja okužb: Na okuženih rastlinah se običajno pojavi kloroza, mozaik in pegavost listov. Plodovi lahko neenakomerno zorijo, so deformirani, drobnejši, na njih se pogosto pojavijo rjave ali rumene pege ter grbančavost. Na cvetovih, pecljih in steblu se lahko pojavijo nekroze. Znamenja okužb so odvisna od sorte paradižnika/paprike ali rastnih pogojev.

Za nedvoumno potrditev morebitne prisotnosti virusa je nujna laboratorijska analiza.

Gospodarska škoda: Virus se v nasadih lahko zelo hitro razširi, ob močni okužbi je lahko prizadet celoten pridelek, saj plodovi niso primerni za trženje.   

Poti prenosa: ToBRFV se prenaša z vsemi deli rastlin, vključno s plodovi in semenom. Rastline so lahko prikrito okužene in še ne kažejo znakov okužbe. Znotraj nasada se prenaša z orodjem, embalažo, rokami, obleko, kontakti med rastlinami ali z vodo za namakanje. Lahko ga prenašajo tudi čebele ali čmrlji pri opraševanju.

Fitosanitarni ukrepi: Na ravni EU so predpisane posebne zahteve za uvoz in trženje semena in sadik paradižnika ter paprike. Seme mora pred uvozom v EU oziroma pred trženjem znotraj EU izhajati iz območij, kjer je virus odsoten ali pa seme testirano. Sadike morajo biti vzgojene iz semena, ki izpolnjuje prej navedene pogoje in morajo biti pred trženjem pregledane. Vse države članice EU morajo na svojem ozemlju izvajati program preiskave za ugotavljanje morebitne navzočnosti virusa.

Izkoreninjanje te bolezni je zelo zahtevno. V okuženih rastlinjakih se uniči vse rastline. Izvesti je treba tudi stroge higienske ukrepe: čiščenje in razkuževanje opreme, orodja in rastlinjakov.

Učinkoviti preventivni ukrepi so tudi razkuževanje orodja in opreme ter obutve ob vstopu v rastlinjak, uporaba delovnih oblačil za enkratno uporabo in  odstranjevanje plevelov iz okolice.

Če sumite na okužbo, takoj obvestite strokovnjake javne službe zdravstvenega varstva rastlin na lokalnem kmetijsko gozdarskem zavodu ali inštitutu ali fitosanitarnega inšpektorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: https://www.gov.si/teme/virus-rjave-grbancavosti-plodov-paradiznika-eng-tomato-brown-rugose-fruit-virus/

Nacionalni inštitut za biologijo: http://www.nib.si/zaznavanje-mikroorganizmov-rastlinskih-patogenov

 Besedilo: Anita Benko Beloglavec, Nataša Mehle (Labfito@nib.si)