Nakup literature

CENA: 20 EUR

Knjigo želim naročiti

Preko telefona:
+ 386 (0)59 232 724

Preko e-naslova:
mateja.pracek@nib.si

 

Biogenics formations in the Slovenian Sea

Author: prof. dr. Lovrenc LIPEJ, dr. Martina ORLANDO-BONACA in dr. Borut MAVRIC

Da je severni Jadran nekaj posebnega, je že dolgo znano. Ta najsevernejši del Sredozemskega morja izstopa po številnih značilnostih, pa tudi posebnostih. Med slednjimi so tudi takoimenovane »trezze«, kot jim pravijo Tržačani, ali »tegnùe«, kot jih poznajo Benečani. Tudi v slovenskem delu Jadranskega morja imamo podobne tvorbe, ki imajo izjemen pomen za biotsko raznovrstnost.

V pričujočem delu je na 215 straneh predstavljen splošen pregled biodiverzitete biogenih formacij v slovenskem morju, s čimer je odgrnjena skrivnostna tančica, ki je do sedaj zastirala ta do sedaj skriti zaklad našega podmorja. Knjiga je napisana večplastno, tako da naslavlja različne skupine bralcev, od znanstvenikov in strokovnjakov, ki se profesionalno ukvarjajo z morjem, do študentov, ki iščejo nova znanja, ter ne nazadnje splošne javnosti, ki želi raziskati in spoznati lepote, ki jih ponuja slovensko podmorje. Besedilo knjige je podkrepljeno tudi z več kot 200 barvnimi slikami in ilustracijami.

Fotografije in ilustracije: Emiliano GORDINI, Sara KALEB, Simon KERMA, Petar KRUŽIĆ, Lovrenc LIPEJ, Tihomir MAKOVEC, Borut MAVRIČ, Sašo MOŠKON, Roberto ODORICO, Martina ORLANDO-BONACA, Milijan ŠIŠKO, Iztok ŠKORNIK

Znanstveni pregled: dr. Janja FRANCÉ

Lektura: LITTERAE P. MARINOU – S. VLAVIANOU OE

Oblikovanje: Borut MAVRIČ

Založnik: Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja Piran

Za založnika: prof. dr. Tamara LAH TURNšEK

Tisk: SCHWARZ PRINT d.o.o.

Kraj in leto izdaje: Piran, 2016