Projekti

Bilaterala Slovenija - Hrvaška: Škodljivi učinki nizkih za poklicno izpostavljenost relevantnih koncentracij citostatikov in njihovih mešanic

Koordinator projekta: doc. dr. Bojana Žegura

Koordinator za NIB: nstitut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Oznaka: BI-HR/14-15-004

Trajanje: 1.5.2014 - 31.12.2015

Študija bo zagotovila eksperimentalne podatke o toksičnosti citostatikov, ki bodo omogočili napovedi o škodljivih učinkih pri dolgodobnih izpostavitvah in oceno tveganja za izpostavljene delavce. Upamo, da bomo lahko odgovorili na vprašanje, ali lahko poklicna izpostavljenost (npr. medicinsko osebje, ki sodeluje pri ravnanju s citostatskimi spojinami) ostankom citostatikov predstavlja tveganje za zdravje ljudi.
Oba partnerja vključena v projekt imata dopolnilno strokovno znanje in izkušnje na področju genetske toksikologije. Partne iz Slovenije ima dolgoletne izkušnje s celičnimi modeli in vitro (npr. celice HepG2) in ima znanje v sodobnih metodologijah (OMSKE tehnologije, bioinformatika). Partner iz Hrvaške ima dolgoletne izkušnje in znanja o epidemioloških študijah okoljske in poklicne izpostavljenosti ljudi genotoksičnim okoljskim onesnažilom, vključno s citostatiki. Na podlagi specifičnega strokovnega znanja obeh partnerjev bo bilateralni projekt omogočil izmenjavo znanja in raziskovalnih izkušenj med obema skupinama. Pričakujemo, da bodo rezultati tega projekta dali nacionalnim in evropskim organom, ki so odgovorni za javno zdravje in varstvo okolja, dragocene nove navedbe za direktive in uredbe pri postopkih za oceno tveganja pri poklicni izpostavljenosti citostatikom, ki spadajo v skupino zelo nevarnih spojin.