Projekti

Uporaba površinskega plovila brez posadke z ultrazvokom: okolju prijazen sistem za (zaznavo in) nadzor modro-zelenih alg (cianobakterij)

Koordinator za NIB: dr. Tina Eleršek

Oznaka: 7OP DRONIC

Trajanje: 1. 1. 2014 - 30. 6. 2016

Projekt 7. OP DRONIC predstavlja nov, inovativen robotski sistem za spremljanje in odstranjevanje potencialno škodljivih modro-zelenih alg (cianobakterij) v jezerih in zbiralnikih pitne vode, ki je sposoben locirati kritične točke cvetenja modrozelenih alg in ukrepati proti njim le v tistem delu vodnega telesa, ki je izpostavljeno cvetenju. V jezerih in vodnih zbiralnikih se lahko vrste modro-zelenih alg in njihova številčnost lokalno precej razlikujejo zaradi vetra, smeri vodnega toka ter lokalnih razlik v temperaturi, koncentraciji hranil in globini. Cvetenje modro-zelenih alg tako pogosto zaznamo le v enem delu vodnega telesa, medtem ko na drugih območjih teh težav ni. Zato je pomembno, da alge vzorčimo na večjem območju in na raznolikih mestih v vodnem telesu in s tem lociramo kritična mesta cvetenja alg. Zaradi neposrednega in lokaliziranega ukrepanja je tak sistem okolju prijazen in minimalno vpliva na ekologijo vodnega telesa.

NIB poleg Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in podjetja AlgEn ter partnerjev iz tujine sodeluje pri določanju in spremljanju cvetenja cianobakterij v jezerih ter razvoju ultrazvoka za zaviranje njihove rasti.

Povezavo na uradno stran projekta najdete TUKAJ .
Več o novi DRONIC tehnologiji lahko preberete TUKAJ.