Projekti

CABUM - Raziskave mehanizmov ob interakcijah kavitacijskih mehurčkov s kontaminanti

Koordinator projekta: Matevž Dular

Koordinator za NIB: Maja Ravnikar

Oznaka: GA 771567

Trajanje: 1.7.2018 - 30.6.2023

5-letni projekt CABUM bo zaposloval 7 raziskovalcev. Projekt raziskuje pojav kavitacije, kjer se v kapljevini ob nenadnem znižanju tlaka pojavijo mehurčki, ki kasneje v področju z višjim tlakom silovito kolapsirajo. Gre za proces, ki je do nedavnega veljal za nezaželenega, saj v vodnih strojih povzroča hrup, vibracije in erozijo. V zadnjih letih pa so ga pri specifičnih pogojih začeli izkoriščati za čiščenje površin, izboljšanje kemijskih procesov, čiščenje odpadnih voda in drugod.

Ideja za projekt CABUM temelji na spoznanjih, ki so jih pridobili ob večletnem sodelovanju z gospodarstvom. Jasno so se namreč pokazale vrzeli v poznavanju fizikalnega ozadja pojava kavitacije, ki omejujejo vpeljavo te tehnologije v napredne industrijske procese. Tekom 5 letnega projekta bo z ekipo raziskovalcev raziskal dinamiko kavitacijskih mehurčkov v interakciji z bakterijami in virusi, kar bo odprlo vrata k energetsko učinkovitemu in okolju prijaznemu čiščenju voda v prihodnosti.     

V okviru projekta bomo raziskovali razmere, ki nastanejo ob kolapsih kavitacijskih mehurčkov (nastajanje radikalov, visoke temperature, visoke hitrosti, nizki tlaki, tlaćni šoki in strižne sile) in ki potencialno vodijo k uničenju bakterij in virusov.

Spletna stran projekta: link.


Ta projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v okviru sporazuma o dodelitvi sredstev št. 771567.