prof. dr. Matic Legiša » Na sledi glavnemu metabolnemu motorju hitre rasti rakastih celic «

01 feb
prof. dr. Matic Legiša » Na sledi glavnemu metabolnemu motorju hitre rasti rakastih celic «

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da si ogledate predavanje» Na sledi glavnemu metabolnemu motorju hitre rasti rakastih celic «,prof. dr. Matica Legiše, Kemijski inštitut, Ljubljana. Predavanje je potekalo v četrtek, 2. februarja 2012, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da si ogledate predavanje:


» Na sledi glavnemu metabolnemu motorju hitre rasti rakastih celic «,

prof. dr. Matica Legiše, Kemijski inštitut, Ljubljana.

Predavanje je potekalo v četrtek, 2. februarja 2012, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.


Povzetek predavanja: 


Ena od ključnih značilnosti rakastih celic je nekontroliran energetski metabolizem. Tumorske celice presnovijo bistveno več glukoze kot normalne celice, večino glukoze pa pretvorijo v laktat, kljub temu, da prisotnega dovolj kisika, ki bi omogočal popolno oksidacijo glukoze (Warburgov efekt). Za pospešeno presnovo preko glikolize bi morala biti odgovorna sprememba na nivoju alosteričnih regulatornih encimov, vendar do pred kratkim tega pojava ni bilo mogoče zadovoljivo razložiti.

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani smo ugotovili, da pride v rakastih celicah do posttranslacijske modifikacije 6-fosfofrukto-1-kinaze (PFK1), ki je ključni regulatorni encim glikolize. Po proteolitičnem odcepu dela nativnega 85 kDa encima nastane 47 kDa kratek fragment, ki ohrani aktivnost, vendar pa postane odporen na inhibicijo povratne zveze. Modifikacija PFK1 encima je zelo verjetno bistveni vzrok za dereguliran metabolni pretok preko glikolize, ki skupaj z onko-geno spremenjenimi signalnimi mehanizmi omogoča hitro rast rakastih celic.

Povezava na predavanje - VideoLectures.net