dr. Arijana Filipić je bila ena od prejemnic Zlatega Znaka Jožefa Stefana

23 mar
dr. Arijana Filipić je bila ena od prejemnic Zlatega Znaka Jožefa Stefana

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Dr. Arijana Filipić je bila ena od prejemnic Zlatega Znaka Jožefa Stefana za doktrosko delo z naslovom »Inaktivacija virusov v vodi s hladno atmosfersko plazmo« na predlog profesorja doktorja Davida Dobnika z Nacionalnega inštituta za biologijo.


Zlati znak se podeljuje najodmevnejšim doktoratom na področju naravoslovno-matematičnih in tehniških ved ter ved o življenju. 
Doktroska naloga Arijane Filipić naslavlja enega večjih problemov današnjega časa, to je pomanjkanje čiste vode, in uporabo hladne plazme kot nove, okolju prijazne tehnologije za čiščenje vode. Rezultati njenih raziskav so pokazali izjemno uspešno inaktivacijo različnih vrst virusov v kratkem času in so objavljeni v več revijah, vključno z eno najboljših revij na področju biotehnologije, Trends in Biotechnology. Za napravo je bil pridobljen slovenski patent, dr. Filipićeva je sodelovala tudi pri dveh prijavah na Evropski patentni urad. Ob tem pa je bila večkrat nagrajenna za svoja predavanja, vključno s konferenco v Torontu na kateri je prejela nagrado za najboljše predavanje med 300 mladimi znanstveniki s celega sveta. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Prejemniki Zlatega Znaka Jožefa Stefana
Slike: Marjan Verč