13 feb
NACIONALNI INŠTITUT ZA BIOLOGIJO ŽE 60 LET RAZISKUJE »VSE ŽIVO«

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniOBLETNICA DELOVANJA INŠTITUTA BO V ZNAMENJU VRSTE ZNANSTVENIH IN POLJUDNIH DOGODKOV
Ljubljana, 6. februar 2020 – V mednarodnem letu zdravja rastlin Nacionalni inštitut za biologijo praznuje 60 let raziskovanja in ustvarjanja znanja na področju biologije in sorodnih naravoslovnih ved, ved o živem in okolju. Organizirana bo vrsta dogodkov, namenjena širši javnosti.


Od leta 1960, ko je bil ustanovljen Inštitut za biologijo Univerze v Ljubljani, do danes, je Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) prehodil dolgo, a zanimivo pot. Danes združuje štiri raziskovalne enote s skupno 157 zaposlenimi v Ljubljani in Piranu. NIB Sledi cilju postati vodilni center za temeljne in aplikativne raziskave bioloških in sorodnih naravoslovnih znanosti ne samo v Sloveniji, temveč v širši regiji. Za obeležitev 60 letnice svojega obstoja pripravljamo vrsto zanimivih dogodkov skozi leto 2020.

 »Aktualne družbene spremembe, povezane z  drastičnim upadom biodiverzitete, klimatskimi spremembami, onesnaženjem s toksičnimi snovmi, nezadostno oskrbo s pitno vodo, pretiranim izlovom morskih organizmov, pojavom bioterorizma in tudi pandemij neslutenih razsežnosti, izjemno aktualizirajo in vplivajo na kontekst raziskovanja našega inštituta, « je ob napovedi dogodkov ob 60-letnici NIB povedal dr. Matjaž Kuntner, direktor Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB)  in dodal: «NIB želi biti del rešitve. S proaktivnim vključevanjem našega znanja želimo podpreti odločevalce na področju razumevanja narave in človekove vloge v njej.  157 dobro motiviranih in usposobljenih znanstvenih in strokovnih sodelavcev inštituta je tisti ključni človeški vir, ki zagotavlja mednarodno uveljavljenost raziskovalnih skupin. Naš doprinos k razvoju znanja in s tem blagostanju Slovenije in Evrope razumemo kot pomembno človeško vrednoto in hkrati poslanstvo.«

Pomembna naloga NIBa je strokovna podpora ministrstvom pri pripravi okoljske in kmetijske zakonodaje ter pri implementaciji EU direktiv in mednarodnih konvencij. Inštitut zagotavlja vsestransko dostopnost ter uporabo znanja v družbi in gospodarstvu, prenos raziskovalnih dosežkov v prakso, popularizacijo znanosti, širjenje znanstvene kulture in obveščanje javnosti.

Slavnostna akademija in osrednja prireditev ob 60-letnici NIB bo 18.  novembra 2020, do takrat pa se bodo zvrstili številni aktualni dogodki, ki bodo vabili k diskusiji, aktivirali in opolnomočili z znanjem širšo javnost, ki jih narava in okolje zanimata. Dveh od načrtovanih dogodkov v tem hipu še ne moremo napovedati, bosta pa vsak po svoje zelo konkretno začrtala nadaljnji razvoj inštituta.


Vabimo vas, da nas v letu 2020 spremljate preko naših dogodkov, ki jih lahko vidite tukaj.NAPOVEDUJEMO DOGODEK:

18. februarja 2020 ob 13.30 bo v mali dvorani Državnega zbora dogodek, ki bo obeležil Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 in delovanje prvih EU referenčnih laboratorijev na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Dogodek, ki bo gostil mednarodno priznane strokovnjake iz EU, bo pripravljen v sodelovanju z Državnim zborom ter Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
O dogodku vas bomo obvestili v prihodnjih dneh.  


Več informacij:
NIB,
Katja Ploj
Tel: 059 232 701
e-mail: katja.ploj@@nib.si