31 mar
SPOROČILO ZA JAVNOST: NIB se odziva na doslej neprecedenčno krizo pandemije novega koronavirusa z mobilizacijo znanj

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniSporočilo za javnost:

NACIONALNI INŠTUT ZA BIOLOGIJO SE ODZIVA na doslej neprecedenčno krizo pandemije novega
koronavirusa z mobilizacijo znanj

 

 - Ljubljana, 31. 3. 2020 -

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) med drugimi pokriva tudi področji mikrobiologije in virologije, zato se v času pandemije COVID-19 proaktivno odziva na reševanje doslej nepoznane bolezni. Raziskovalci se tako vključujejo s svojim znanjem in ekspertizami na področjih, ki se neposredno dotikajo biologije virusov, kot na tiste, za katere verjamemo, da lahko doprinesejo k poznavanju virusa SARS-Cov-2 in usmerjanju boja proti pandemiji ter za varovanje zdravja in okolja.

»Na NIB-u smo pripravili seznam raziskovalnih smeri, ki jim sledimo s ciljem varovanja zdravja ljudi, drugih organizmov in ekosistemov. Naše sodelavke in sodelavci so znotraj petih tekočih nacionalnih raziskovalnih programov ter mnogih nacionalnih in mednarodnih projektov identificirali ključne ekspertize, ki jih ponujamo družbi. Ocenjujemo, da bodo predlagane nadgradnje naših znanstvenoraziskovalnih smeri pripomogle k razumevanju biologije virusa SARS-Cov-2 ter pomagale  k iskanju rešitev v borbi proti pandemiji,« je ob tem povedal izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor NIB.


Nabor raziskovalnih tematik, ki jih predlaga NIB in bo sproti ažuriran, je dostopen TUKAJ.

Za čim večji domet, NIB vabi k sodelovanju pri teh raziskavah tudi druge slovenske in mednarodne laboratorije.

Raziskovalci inštituta se v teh dneh aktivno vključujejo v komunikacijo s širšo javnostjo in pomagajo ostali stroki ter vladi na poljuden način razložiti več o virusih in virusnih okužbah, zlasti tistih, ki so povezani z rastlinami in živalmi.


Prispevke si lahko ogledate tukaj:

Letos Nacionalni inštitut za biologijo praznuje 60-letnico delovanja, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Več informacij:

Katja Ploj, NIB
katja.ploj@nib.si, 040 320 516