05 nov
OKOLJSKI MANIFEST - Za REŠITEV planeta je treba ukrepati HITRO!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisniOKOLJSKI MANIFEST - Za REŠITEV  planeta je treba ukrepati HITRO!Za rešitev planeta je treba ukrepati hitro,” je sporočilo simpozija raziskovalk/raziskovalcev in strokovnjakinj/strokovnjakov, ki sta jih tik pred COP26 k dialogu povabila Nacionalni inštitut za biologijo (NIB)  in gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Simpozij je časovno potekal v času prvega dela 15. konference pogodbenic o Konvenciji o biološki raznovrstnosti (COP15) in tik pred 26. konferenco pogodbenic o podnebnih spremembah (COP26), vsebinski fokus simpozija pa so bili vodni ekosistemi.


Mednarodni simpozij je 14. in 15. oktobra 2021 gostil kar 44 razpravljalk in razpravljalcev ter dosegel več kot 20.000 ljudi. Dejstvo, da smo raziskovalci s simpozijem dosegli tako veliko število ljudi, je izjemen rezultat, ki potrjuje, kako podnebne spremembe v resnici angažirajo ljudi, ki so zaskrbljeni in želijo več rešitev. Tudi zato, da se orientirajo kot odgovorni potrošniki, starši, državljani sveta. Hvaležni smo, da so naš simpozij poslušale učiteljice/učitelji, študentke/je, akademiki, nezaposleni, novinarji, upokojenci, odločevalci… izjemno smo ponosni na to, da vas je pritegnila tema in način, kako smo interpretirali znanost. Odločitev, da k interdisciplinarnem dialogu med znanostjo, odločevalci in mladimi, na katere bo padlo največje breme spopadanja s težavami planeta v prihodnosti, povabimo mlade in vso javnost, je bila prava.  

Zato z vami delimo tudi Okoljski manifest, kjer smo organizatorji posveta strnili ključne predloge in rešitve,  predstavljene v treh tematskih diskusijah simpozija: o biodiverziteti, o vodi in energetskem prehodu. Ker so podnebne spremembe medgeneracijski izziv, je bila še en vrednota tega simpozija ta, da smo vzpostavili ta generacijski lok in k razpravi povabili gibanje Mladi za podnebno pravičnost.


Z mislijo pobudnice tega simpozija prof. dr. Tamare Lah Turnšek: “Znanstveniki čutimo dolžnost, da predlagamo rešitve!,” vas iskreno vabimo k branju, deljenju in širjenju Okoljskega manifesta. Hkrati pa vas vabimo, da tudi v vaših okoljih spodbujate dialog in iskanje rešitev, četudi majhnih korakov, povezanih s prilagajanjem in preprečevanjem podnebnih sprememb.

Okoljski manifest je na voljo TUKAJ.  
Posnetki simpozija so na voljo TUKAJ.  
Knjiga z izvlečki predavanj in okroglih miz o možnih rešitvah izumiranja vrst, posegih v vode in razogljičenju energetskega sektorja v Sloveniji bo kmalu na voljo kot brezplačna elektronska knjiga na spletni strani NIB.

Kontakt za dodatne informacije: Katja Sinur, katja.sinur@nib.si, 040 320 516.

IZJAVA ZA JAVNOST