18 jul
Vseevropski dogodek leta »Evropska Noč raziskovalcev«, 30. 9. 2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Slovenski konzorcij, ki ga sestavljamo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je bil izbran za izvedbo projekta Noč raziskovalcev, ki bo tokrat potekal pod sloganom »Znanost za življenje«. Dogodek bo potekal zadnji petek v septembru, 30. 9. 2016, od popoldanskih do nočnih ur v sedmih slovenskih mestih hkrati – v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Kopru, Brežicah, Ljutomeru in Novi Gorici.

Osrednji namen projekta je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev. Dogodek je tako zanimiv za vse, ki jih zanima, “kako deluje” in kaj znanost pomeni za naša življenja. Je izjemna priložnost zlasti za mlade, ki jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, bodo obiskovalci imeli priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k družbi.

V sklopu dogodka je konzorcij razpisal tudi nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom. Na ta način želimo spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca. Sodelujejo lahko vsi učenci osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in se preizkusijo v fotografiji, poeziji ali izdelavi kratkega filma. Nagrade so privlačne; posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov – njegov razred bomo odpeljali na enodnevni raziskovalni  izlet. Rok za oddajo prispevkov je 15. september 2016. Vse informacije o natečaju, podrobnosti programov na naštetih lokacijah, seznamu sodelujočih in kontaktnih podatkih so na voljo na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

Projekt je financiran s strani okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije, Obzorje 2020, št. pogodbe 722990.